Az éttermi konyhákon a rendszerváltás óta egyre rosszabb körülmények között dolgoznak a szakácsok...Simmer János szexuálisan zaklatja az étterem női dolgozóit.

május 16, 2010

Mikor számolhatunk be tisztességről, becsületről és szeretetről? Arra sokat kell várni... valaki, valakik nem végzik a dolgukat. Reményünk csak egy maradt, hogy egyszer Antalffy Gábor a KISOSZ ügyvezető elnöke (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége) válaszol a panaszként benyújtott leveleinkre. Az is lehet rossz ajtón kopogtattunk és Háber Tamást ( MVI) kellett volna megkeresnünk?

Az éttermi konyhákon a rendszerváltás óta egyre rosszabb körülmények között dolgoznak a szakácsok...félelmetes dolgok vannak. Lehet, hogy első látásra „csicsás” az étterem, mert XY pénzember beleölt 15X pénzt, a legtöbb konyha elavult, ósdi, antik berendezésekkel, felszerelésekkel, levegőtlen, szellőzetlen, rosszul megvilágított körülményekkel... sok helyen nincs kisegitő szemelyzet, a séf mosogat-takarít, megbecsülés és külön (extra) juttatás nélkül.
A magánkézben lévő éttermeket figyelembe véve, a szakácsok nagyobb része még mindig bejelentés nélkül, a többiek a minimál bér környékén bejelentve dolgoznak.
Ha az alkalmazottak minimálbérrel vannak bejelentve (vagy egyáltalán nem) és zsebből fizet a tulaj, akkor (minimálisan négy alkalmazottat figyelembe véve) havonta legalább 5-600 000,-Ft hasznot (ennek a nyersanyag költségét is) „el kell tüntetnie” a hatóságok és az esetleges ellenőrzés elől (több alkalmazottnál nyílván arányosan többet). És ennél is valószínű még jóval többet, hiszen ő még jobban akar élni!
A munkaügyi ellenőrök meddig hiszik el, hogy minimálbérért és csak napi 8 órát (több helyen csak napi 6 órát) dolgozik egy szakács és kap két hétvégén is szabadnapot egy hónapban? Vagy épp alkalmi munkás, hiszen legtöbb helyen csak úgy alkalmaznak ha a munkavállaló kiváltja a kiskönyvet, majd abba elvétve ragasztanak bélyeget.
A próbanapról annyit, hogy tudtunkkal Magyarországon egy napot sem dolgozhatsz bejelentés nélkül. A feladott hirdetések után van 20-30 (ha nem több) ember, aki kétségbeesett munkakeresése miatt bármilyen feltétellel vállalna munkát. A hirdető étteremnek pedig 20-30 napra van 1-1 plusz embere INGYEN.
Az Apostolok étterem (V.ker. Kígyó utca 4-6) hozzá nem értő, asszisztensből lett üzletvezetője azért kényszeríti utcára dolgozóit, mert a fizetésüket kérik, ami már 3 hónapja "késik". Az Ivacsi tó partján Haldorádó 67 éves tulajdonosa, Simmer János a milliói mellett unatkozik és kortól függetlenül szexuálisan zaklatja az étterem női dolgozóit. Wolf Rudolf a panírban úszó Kertész utcai Fészek étterem vezetőjéről is csak azt tudjuk elmondani, hogy nem fizeti ki beosztottjait.

Sajnos egyre rosszabbak a tapasztalatok, a maga nemében páratlan panaszos leveleket olvassuk együtt, az érintettek nyugodtan szégyeljék magukat:

„volt, hogy az udvaron bújkáltam órákig, amig az ellenőrök ott voltak, megalázó volt... de megtörtént, hogy rám telefonált a tulaj, ma ne menjek dolgozni, mert ellenőrök vannak...egy masik helyről azért telefonáltak, kesőbb menjek, szinten ellenőrzés miatt...a legtöbb étteremben „kiokítanak” mi a „mese”, ha ellenőrök jönnek, persze fő és állásvesztés terhe mellett...továbbá felmerül a nyugdíj kérdése, az egy külön állatfaj. Ez mind rendkívül megalázó volt számomra és kétségbeejtő is, két gyermeket kell ellátnom! Ha nem tetszik nem kell itt dolgozni -legtöbbszőr ez a jelmondat.”


„2007-ben A Híd Western Sörözőben (Ferenc Krt.17.) 8 hónap munka után derült ki, hogy nem fizettek utánunk semmit, még minimálbér után sem, pedig csináltunk szerződést és fizetés-lista is volt stb...minden kamu volt!”


"Tahiban a Kemencés csárdában, ahol Török István, az MNGSZ egyik elnökhelyettese volt az éttermi igazgató... fél évig anyám nevét sem kérdezték meg, eszük ágában sem volt bejelenteni!"


Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister