Modern platform

május 14, 2010

Törekszik helyben termelt, tökéletes érett formában betakarított termékkel dolgozni. Csak annak van friss íze, ellentétben a szállított nyersanyaggal, ami utazásnak van kitéve és válogatják, hogy ellenálló legyen. Minnél kevesebb kilómétert tesz meg az árú, annál kevésbé káros a környezetre. A nemzetközi szállítás, a termékek csomagolása mind szennyezi a földet, a tömegével előállított élelmiszer pedig ártalmas az egészségre.

Tudatosan, lelkiismeretesen főz, a fogyasztót megóvja a nyersanyagban lappangó mérgektől (transz zsírok, ízfokozók, mesterséges édesítőszerek, higany, szója termékek, repce olaj, magas fruktóz kukorica szirup, adalékanyagok, genetikailag módosított élelmiszerek) Teflon és microwavetől.... Hús, baromfi, hal, magok, zöldségek, gyümölcsök olyan gazdaságokról, tanyákról, és halászattól származnak, amiket az önfenntarthatóság elve vezérel.

A modern konyha helyi termelőktől vásárol, ezzel biztosítja a túlélését a hagyományos, önfenntartó gazdálkodásnak, az önfenntartó termelési módszereknek, őshonos fajoknak és fajtáknak, artisanal élelmiszereknek, védve, megőrizve a helyi táj regionalitását.

Azokat a nyersanyagokat kell termeltetni, amiben a hazai piac, a konyhánk hiányt szenved. Ez az étterem és a séf dolga is egyben! Nem elég azon siránkozni, hogy nem létezik nálunk Michelin-csillagos nyersanyag, a saját környékünkön kell felkutatnunk a lehetőségeinket. A hangsúly a helyi önfenntartó gazdálkodás megteremtésén és folyamatos támogatásán van. 

Portálunk teljesen sikertelennek minősíti a jelenleg működő gasztronómiai egyesületek munkáját. Nem történik semmi, pedig tennivaló van bőven! A saját karrier építésein kívül, mit tettek gasztronómiai vezetőink? Mit tettek az itt említett ügyért? A szakácsok munkakörülményei, az oktatás színvonalának javításáért? Számunkra nehezen tolerálható a jól látható, művészien végzett agymosás, a szponzorért való küzdelem, az egyhelyben topogás...

2008-ban volt, a társaságot az Magyar Gasztronómiai Egyesület hívta össze. A gazdák elmondták bármit tudnak termelni, ami jelenleg nincs arra is képesek, csak mondják meg mit akarnak. Molnár B Tamás tartotta az egyik beszédet, ahol zsigerből leszarozta a gazdák termékeit, elmondta az nem jó, mert az nem "bió". Talán mér nem lényeges, csak elgondolkodom azon, hogy azóta volt-e valami kiegyezés a megsértett gazdákkal? Gondolom nem, mert ha lett volna akkor már valahol olvastunk volna róla.

Az önfenntartható mezőgazdaság három fő célt integrál : környezetbarát gazdálkodást, jövedelmezőséget és virágzó mezőgazdasági közösséget. Az önfenntartható mezőgazdaság arra utal, hogy a mezőgazdasági termelést lehet a környezet károsítása nélkül is végezni.

Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister