Az ördög a részletekben lakozik

január 09, 2011

A fotón bátorkodtam asztalhoz ülni egy nagyon nagy emberrel, aki tényleg óriási és nem csak azért, mert szakmájában mindmáig büszke tudott maradni. SÉF VARGA IMRE

Üdvözlöm az olvasókat ezen a gyönyörű nyári januári napon. Nágocson rügyeznek a fák, a pockok újra túrnak, TSZ traktorjai kiindultak vetni, megnyitott a fagylaltos, a postás újra kerékpárral jár, a vas hulladékban utazó cigányok is megjelentek, tombolunk. Az elmúlt közel négy évben, a cl blog szerkesztőjének lenni érdekes feladat volt. Leadtam már több száz hírt a szakács szakmáról, éttermekről, tolvajokról. Amint ezekből a bejegyzésekből eleget látsz, rájössz, hogy egy idő után mintát követnek. Tartalmuk hasonlóan ismétlődik, az egész előre kiszámítható.
„Az én versenyemet többen látogatták, mint a te lelátódat.”, „Az X vidéki kastély külföldi 3 Michelin-csillagos Y nevű séfje antiszociális, rasszista és el is tűnt”, „Az X gasztronómiai szervezet nyílt levele a Y szövetségnek”, „Az Y gasztronómiai szervezet kifosztotta az X pénzembert”, „Az X gasztronómiai szervezet feljelentette a Y szövetség elnökét”, „Az Y pénzember nem fizette ki az X nevű könyvelőjét, majd becsületsértésért feljelentette cheflaszlót”, munkahelyi visszaélések, elbocsátások, szexuális zaklatások, lopások, ki nem fizetett munkaerők, hatóságoktól menekülő szakácsok.... sorolhatnám, egy soha sem vátozik, mégpedig az, hogy a dolgozó szakácsnak egyre rosszabb! És ezért soha senki sem kíván tenni, mindenki csak a szponzorokért harcol. Meg kell szokni, „Lacikám, ez a magyar valóság. Engem például (tavaly) becsületsértésért jelentettek be a Markó útcába, az Andersen lelki társa tette, az a sörhas kőműves.

A 2011-es évben is jelen leszünk és a gasztronómiával kapcsolatos rendezvényekre tiszteletjegyet elfogadunk. Kérjük a tiszteletjegy mellé továbbra is küldjék a megszokott boritékot!  (azért non-profit vagyunk)

Jut eszembe, ma hallottam, késve, hogy a Pető István, volt MNGSZ elnök receptkönyvet ír és éttermet nyit, „Ehhez értek a legjobban, szeretem is csinálni. Egyik volt tanítványommal, Tóth Tamással élesztettük újra a kisvendéglői hagyományokat. Becsempészünk az étlapra klasszikus és modern, fitneszételeket.” Szerintem jól hangzik és nagyban gratulálok is, de a fitneszételnél már csak a klasszikus fitneszétel hangzik rosszabbul. A modern fitneszételt pedig csak picit tudom elképzelni, na de azonnal az jutott eszembe, hogy gyorsan tanácsot adjak az új étteremmel kapcsolatban. Kérdéseim is vannak, azokra pedig választ várok, tisztelettel:

Vajon Michelin-csillagot remélnek majd ott a Kuckó étteremben vagy csak sok vendéget? Fontos kérdés, mert a kettő teljesen kizárja egymást. Paco Jet lesz-e és a szúvídgépet megrendelték-e már? Mert ha nem, akkor nem is igazi az a konyha, nem trendi annyira, hogy az itészek jóra értékeljék. Csak az üres helyeket tartják élvonalba, abból is csak mindig ugyanazt az ötöt. Ez náluk fóbia! Pető úr, felvették-e már a kapcsolatot a megmondóemberekkel, a Szilágyi Dezső tér irányába kellene keresgélni, velük jóban kell lenni, például ha marad pénz reklámra, akkor inkább adják oda az egészet egy összegben.
Ők majd "vigyáznak" rá.

Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister