Robert Mondavi - Napa sorozat

január 19, 2011


2004 Robert Mondavi Napa Reserve Cabernet Sauvignon - Wine Spectator 95 pont. Ritka az egyhangú pillanat a kaliforniai borvidékeken. Az elmúlt másfélszáz év Bordeaux-i minőséget varázsolt valamennyi itt termelt nemes borféleségből. Kilépve az impozáns kő borászat, faux château, vagy a csillogó modern kóstoló termek ajtaján nehéz elképzelni, hogy nem is olyan régen a Napa Völgy mint borvidék, majdnem hogy ismeretlen volt. A gyarmati erődítmények színhelye csak a lódobogástól és a mexikói katonák zajától vízhangzott. //Fotóalbumunkban szemezgetve hamar rájöttünk milyen csodálatos tájakon jártunk. Elhatároztuk bemutatunk tíz neves kaliforniai borászatatot és a közlejövőben személyes utazási fotókat is felteszünk a blogra. Hurrá, hurrá!//


Viszont San Diegoban már 1769-ben, a criolla ültetvényekkel (mission grape) bort termeltek. Az 1880-as évekig dél kalifornia több borszőlőt termelt mint az egész északi terület. A Calaveras megyében működő borászatok száma is jóval meghaladta Napáét és Sonomáét együttvéve. Az igazi fejlődést északon csak az aranyláz és a magyar születésű Haraszthy Ágoston gróf Buena Vista szőlészete hozta meg. Hazánkfia a kaliforniai bortermelés egyik legjelentősebb alakja, akiről minden szakkönyv részletes említést tesz. 1857-ben elsőként érlelte borait szikvója fenyőből (redwood) készített hordókban, ami sokkal olcsóbb mint a megszokott tölgyfa, elsőként palackozta borait nagyüzemi értékesítésre és sikeresen demonstrálta azt, hogy Sonoma klímája ideális és locsolás nélkül is elegendően nedves a minőségi szőlő termelésére. A szikvója-fenyő hordó a kaliforniai borászatokban, a mai napig is jól bevált tárolási mód.
 














Posted by Picasa

Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister