Friss kenőmájas pástétom recept az ínyenc Sándortól

február 07, 2011

Végy egy db. májat! Nem egyszerű a dolog, mert el kell döntened, hogy milyen májat szeretnél.
Pl. „tikmáj-” ból nem elég egy db. A „récemáj-„ból sem. A libamáj pedig ritkán jár mifelénk Ezekből minimum fél-egy kiló kell. Sertésből is elég egy db.
A marhamáj az már cseppet nagyobb. A bálna máj az olyan 6-7 tonna körül mozog ebből sem fontos egy egészet egyszerre megcsinálni. Ebből is elég 1 kg.

Első lépésként 2-3 fej vöröshagymát nagyon apróra vágni és zsírban vagy olajban odatesszük párolni. Csak dinszteljük és nem pirítjuk
Dinsztelés közben a májat  vékony szeletekre  vágjuk és lobogó forró vízbe dobjuk kb. másfél – kettő percre. Amikor a véres szín eltűnt azonnal le kell szűrni.
Nem szabad sokáig főzni, mert akkor kemény lesz.
Amikor  kész a máj, egy kicsit hűlni hagyjuk, de még melegen - a szintén meleg dinsztelt hagymával összekeverjük a hagymán lévő zsiradékkal együtt. A mixelés előtt fontos összekeverni, mert a máj egymagában ráragad a mixerre.
Ezután botmixerrel, vagy más mixelő alkalmatossággal nagyon finomra munkáljuk.
Amikor készen van, ekkor hozzáadjuk a fűszereket.
Nincs szabálya, hogy miből mennyit, mindenki saját ízlése szerint.

Én így csinálom.
Két kávéskanál pirospaprikát, törött köménymagot, majoránnát, fokhagyma granulátumot, vagy nagyon finomra tört foghagymát, csipetnyi lestyánt, sót szoktam hozzátenni.
Aki szereti a borsot tehet hozzá törött szegfűborsot.
Az ízek eloszlása akkor helyes, ha csöppet érződik a foghagyma íze, de a majoranna a domináns.
Egyébként mindenki a saját ízlése szerint kutyulja össze a fűszereket a masszával!
Ezért érdemesebb először fél-kilónyi májjal kezdeni.
A zsiradékba amiben a hagymát pároljuk, egy kis disznózsírt is tegyünk. Lehet fele olaj és fele zsír. Ugyanis az olaj nem tartja össze a májat.  A zsír az lehűtve megfagy és kenhetővé teszi a májat és nem esik szét.
Fontos az alapos mixelés. Minél finomabbra, habosabbra keverjük, annál simább finomabb könnyebb és több lesz.
Aki a koleszterinszintje miatt aggódik az tegyen bele mangalica zsírt vagy vajat!
Hűtőben kell tartani, ahol sokáig eláll.

Srácok !  Jóétvágyat!!!

Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister