Ilyen is van

március 19, 2011

Mint ahogy más a faluban, bennünket sem a puszta elkötelezettség vezet, hanem a szükség visz rá arra, hogy minden évben mielőbb termelővé tegyük a kertet. Nágocson ugyanis, sajátos és sajnálatos módon nincs piac. Nem egyedi eset az sem, hogy sétáink során putrira lelakott házakat, kerteket látunk. Tény, hogy nem is olyan rég őstermelők lakták a falut és Siófokra, Tabra, akár Pestre hordták portékájukat eladni. Zöldséget, baromfit, tojást, tejet, tejterméket és húst!
Nem csak a piac hiányzik, egyszerűen nem bízunk a bolti élelmiszerben és minnél jobban szeretnénk magunkat elhatárolni a „külső segítségtől”. Önfenntartóság a célunk, amennyire csak lehet. Érezzük az élelmiszerválság előszelét, az internet tele vele és megrendülve látunk kínai rízst, szép mennyiségben tartalmaz ártalmas anyagot, műanyagot. Semmiben sem bízunk, csak abban, ami itt hátul, vagy barátaink kertjében terem.

Ennek fejében, az elmúlt hetek kerti munkával teltek. Hordtunk marha és birka trágyát. Tisztítottunk tágas akácost, ettettünk méheket, égettünk gazt, ágat. Hordtunk termékeny földet és talicskáztunk tekintélyes méretű, beérett komposzt kupacot. Helyére négy utánfutó birkatrágya kerül. Remélhetőleg a holnapi nap folyamán.

Karádon is jártunk, őstermelőket ismertünk meg. Értesültünk a képen látható malacokról. Kínai fajták. Csüngőhasú fekete kínai malackák, nagy divat Karádon. Húsuk zsíros, ízre leginkább a kacsa húsára hasonlít. Nagy becsben tartják, mázsás súlyban vágják. Ugyanitt marhákat is nevelnek, a húsáért. Egy éves korban vágják. Tápot, antibiutikumot életükben nem láttak.

Szívszorítóan hallgattunk történeteket, szép dolgokról. Például, hogy régen az asszonyok a kemence szélén ülve aludtak. Fejüket lógatva, 3-4 órát. Ahogy világosodott mentek etetni és a napi munka egész napjukat lefoglalta. Életük nem sok volt és hetente egyszer, szombaton tisztálkodtak. Ez a karádi család is ijesztő sokat dolgozik. Baromfi, kecske, marhák és malacok. Hatalmas kert, gyümölcsös, kettő traktor. Az egyik traktor német, 50 éves is elmúlt. Télen, a legnagyobb hidegben pöccintésre indul.

A hazai éttermek étlapjain a levesek és a főzelékek választéka az utóbbi évtizedekben csökkent. Van olyan is, nem kevés, ahol csupán alibinek írnak ki néhány olyan ételt, amely inkább elveszi a vendég étvágyát, ahelyett, hogy funkcióját betöltve tápértékben gazdag legyen. Étvágyat gerjesszen.

Nem bízunk az éttermi étkezésben, a magyar vendéglátóipa szó szerint vette a nevét. Az ipar kifejez mindent. Elgépiesedett, mechanikus, haszonelvű vendéglátás!

Évtizedes távollétünk után nagyon sok mindent nem értünk. A megélhetésért sem tudunk úgy küzdeni mint mások. Amikor elmentünk (1998-ban) a játékszabályok teljesen másról szóltak. Közben a magyar ember a pénzért való küzdelemben, teljes mértékben kipupálódott. Spéci harcos lett, jó és rossz értelemben. Eközben a háziasszonyok java része dolgozó nő lett, pénzkereső munkája mellett egyre kevesebb energiával gyermeket nevel. A lecsökkent szabadidő már eleve nehezíti az otthoni minőségi ebédek, vacsorák elkészítését. Dehát, az adója az nagyon kell. 

Természetes falun nem éppen van így, a kistermelő mindig frissből főz. 
Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister