mangalicáról, mentett ingyen reklám

május 08, 2011

"Minden kedves sonka és mangalica után érdeklődőnek javaslom, hogy fáradjon el a Bartók Béla út 50 sz. alatt (a Móricz Zsigmond Körtértől pár lépésre lévő) múlt héten megnyílt "Húspatika - Mangalica és Társai" nevű mangalica márkaboltba. Ott csak és kizárólag a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) által eredetigazolt és alaposan megválogatott mangalica termékek kaphatóak.
Ott van a teljes mangalica választék a Tarnamenti 2000 és Virágoskút szabadontartott tisztavérű bio mangalicából készített termékei csakúgy, mint az 1930-as évekből átvett technológia alapján nagy csoportos, karámban tartott keresztezett mangalicákból készült Monte Nevado, Pick, Lachús stb. termékekig. Ez utóbbiakból készülnek azok a termékek, amiket a spanyol, japán, amerikai, német és persze az osztrák vevőink is oly nagyra tartanak. Osztrák barátaink ugyanis nem csak a tenyészállatokat veszik tőlünk, hanem a húst is, osztrák kollégámnak Christoph Wiesnernek ugyanis nincsen csak 30 darab kocája, és egész Ausztriában is csak 150 darab van. Vagyis náluk hobby állat a mangalica és nincs érdemi árualapjuk, viszont hatalmas hírverést csapnak a mangalicának világszerte. Így következik be az, hogy a magyar mangalicásokat lenéző, de az osztrákokra felnéző sznob magyar éttermesek örömmel importálják méregdrágán a bécsi húspiacról az oda exportált amúgy Nyírségből (egészen konkrétan Nyíribronyből és Nyírtassról) származó mangalica húst. Bármely mangalicát érintő kérdésre szívesen válaszolok az érdeklődőknek, ugyanis tényleg sok a városi legenda, meg a parasztromantika az egyébként igencsak keményen szabályzott és integrált mangalica tenyésztés és tartás körül. Szívesen segítek a tévhitek eloszlatásában.

Üdvözlettel: Tóth Péter MOE elnök. toth.peter@olmosestoth.hu"

"Alapvetően az a legnagyobb városi legenda, hogy azt hiszik az emberek, hogy a mangalica igénytelen, meg, hogy olcsón tartható. Ezzel szemben nem is igénytelen, és főleg sokkal, de sokkal drágábban tartható: feleannyit fial, kétszerannyi takarmányt fogyaszt, lassabban nő, mint a modern hússertések. Ezért már az élő mangalica is sokkal drágább, ráadásul feleannyi benne a hús is, mint modern társaiban, így a húsa, termékei még drágábbak. A mangalica egyszer már majdnem kihalt és a kihalásnak az alapvető okai nem változtak meg. Az 1950-es években még milliószámra tartották, majd rá 10 évre már csak pár ezer volt belőle. Csakhogy e gyors kihalás nem azért következett be, mert mondjuk egy meteorit becsapódott a Hortobágyra 1950-ben és egycsapásra véget vetett a mangalicák korának, hogy utána új sertésfajták népesítsék be a Földet, hanem azért, mert az emberek elkezdtek olcsóbban és többet termelő állatokat tartani és venni, ráadásul akkor terjedt el az étolaj is hazánkban, így a mangalica zsírra is megszűnt a tömegigény. És ez nem is változott meg, ugyanis tömegigény most sincs rá, viszont, az elmúlt húsz évben elkezdtük más célra használni a fajtát. Vagyis ma már nem a sütőzsír a fő terméke, hanem megkerestük hozzá a legdrágábban eladható prémium termékeket, spanyol Monte Nevado sonkát, a magyar Pick Szalámit stb. Ez olyan sikeren megy, hogy gyakorlatilag nem is nagyon forgalmazunk tőkehúst, jobb üzlet terméket gyártani, illetve ha gyártunk is tőkehúst, azt pedig a japánok veszik meg nagyon drágán. Az ütős export helyeken a cégem által irányított nagy integráció van jelen kb. az összes hazai mangalica állomány felével, de nem hagyjuk magukra az állomány másik felét előállító kb. 100 mangalica őstermelőt sem, hiszen főleg nekik tartjuk a Mangalicafesztiválokat, vezetjük be őket a Húspatikában, segítünk nekik a regionális termékpáylán stb. Az is igaz, hogy nagyon sok hamisító húsboltos van, ezért szoktam javasolni, hogy vagy olyan kistermelőtől vegyenek mangalica terméket akit személyesen ismernek például a Mangalicafesztiválokról, vagy nagy áruházakban olyan terméket vegyenek, amin rajta van MOE logója, védjegye."

Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister