Cheflaszlo az Oldalason - Megjelenés: 2011. november 01.

október 23, 2011


"Úgy tűnik a blognak megvan a hangulata, hogy megijessze az olvasót" Asztalos István kérdez:



Botrányhős? ...vagy csak egyszerű tiszta
gondolkodású kolléga? Ezt mindenki döntse el!

Ebben a hónapban szerettem volna valami igazán különlegessel előállni, amihez 
azt gondolom sikerült is egy megfelelő 
interjúalanyt találni, mégpedig Szűcs 
László urat, (talán úgy többen ismerik, 
hogy Cheflaszlo) aki a maga módján 
vív az igazságtalanság ellen, és a becsület érdekében. Ő az aki működteti a 
Cheflaszlohun.blogspot-ot is. De az is Ő, 
aki egy sajtótájékoztatón nem kívánatos 
személy. Igazából nem árt Ő senkinek, 
de a maga módján mégis, a kis cikkeivel 
befolyásolja az egész szakmát. Szerencsére van aki ezt bántásnak veszi, és van 
aki azonosulni tud az ott olvasottakkal. 
A lényeg, hogy minden oldal felkapja a 
fejét, ha a sokak által „botrányhősnek” 
titulált fiatalmebernek a neve felmerül. 
És ez pedig hatalom. 
Ezért is készítettem vele interjút, mert 
érdekelt a véleménye a következő kérdésekben. Nos lássuk:
Most, hogy vendégül látsz Zamárdiban, először Téged szeretnélek 
kissé megismerni, azután pedig a 
véleményedet. Mesélj magadról,
 rólad, a családodról. 
Botrányhős? ...vagy csak egyszerű tiszta
gondolkodású kolléga? Ezt mindenki döntse el!
Akik ismernek, azok tudnak rólam eleget. 
Akik nem, azoknak meg elég annyi, hogy napi 
rendszerességgel jelentetem meg a „nézeteimet” a blogomon. 
Mi a hobbyd?
Board-os vagyok, ami magában foglalja a bármilyen deszkán történő utazást. Jelenleg egy méter 7
húszas Sector 9-es „carving” deszkám van. Hibátlan állapotban, Nimród Antal filmrendezőtől kaptam 
ajándékba, ezért is vigyázok rá. Tudni kell ezekről a deszkákról, hogy a lábbal való hajtásra nem alkalmasak, viszont a sebességre annál inkább. Meredek lejtőn. A deszka hossza, a tengely szélessége alkalmassá teszi az őrült száguldást. Vannak egyéb hobbyjaim, de azok nem olyan veszélyesek, leszámítva 
a blogomat. Az veszélyes is tud lenni, de erről majd később.
Mióta foglalkozol a konyhaművészettel? Hogyan indul a pályafutásod? Hol 
tartassz ma? 
14 éves koromban kezdtem a pályát 
Öhlmann Gyulánál, akkor nagy neve volt, 
azóta elitta a jövő életét is és lopott éveken keresztül. Ütős receptjei, szemlélete, 
vagánysága, tartása megmaradt bennem. 
Akkoriban egy szezon alatt elkoptattam 
egy fa klumpát, a fizetésem 7500 forint 
volt, az egész nyárra. Ott tartok ahol tartottam, amit kaptam a legelején (vagyis 
amit el tudtam lesni), a vendégszeretetet 
azonban nem kellet erősítenem. 
Mi az, ami a vendéglátáshoz köt?
Talán a közvetlen, megragadó stílusom 
miatt jobb vendéglátó vagyok, mint szakács, sokszor megfordul a fejemben, 
hogy pincérnek kellett volna mennem. 
Szeretek ételt kínálni és eladni, szeretem 
a közvetlen kapcsolatot a vendéggel.
Szerinted mi a vendéglátóipar 
legfőbb problémája?
A magyarok rettenetes jó hírrel álltak a vendégszeretettel. Mind elkopott az évtizedek során.
A jövőbeli terveidről elárulsz nekünk valamit?
Terveim között szerepel, hogy továbbutazom erről a magyar állomásról. Aki egyszer beleszagol a kalandozásba, csavarog évtizedekig, azt nem lehet lekötni. Én egy csavargó vagyok, némi cigány vérrel. 
Nagymamám (állítólag) jóban volt (nagyon jóban) a siófoki vajdával. Természetesen annak idején, 
amikor édesapám „készült”, Ő echte cigány. Ránézésre fekete göndör haj, ferde orr, erős vágások, züllött kisugárzás. Persze nagyon intelligens és olvasott, megfontolt ember. Kaphattam egy adag cigányságot a vérembe, mert szeretem a „vándorlást”. Az USA-ban közel 40 –szer költöztem és most is 2 8
bőröndből élek, egy költözés számomra percek alatt lerendeződik.
Téged sok esetben „Botrányhősnek” neveznek, amivel személy szerint én nem értek egyet, mivel vé-
leményem szerint Te csak „más köntösben”, de a szakmát igenis befolyásolod a cikkeiddel. És ez nem 
feltétlenül rossz. Innentől jöjjön az egyszavas kérdezz-felelek.
Szakmai szervezetek, azok működései?
Figyelni kell a részletekre is. Itt a piros, hol a piros?
„Topchefek”?
Viccelsz?
Főzőversenyek?
Nem értek hozzá, nem vagyok versenyző. Szeretem a lelá-
tóról átélni a versenyt és elsőként megírni a blogomon.
Szakmai tudás?
Nem sok. A végzős tanuló a rozmaringot szárával együtt 
vágja. A kakukkfüvet is. Akkor miről beszélünk?
Szakácsok?
Az országunk tele van nagyon jól képzett, naprakész szakemberrel.
Egészségesebb táplálkozási szokások, alapanyagok?
Stevia és nyers méz édesítőnek, a cukor a szervezet legnagyobb ellensége, tejtermékek csak nyers formában pasztörizálás nélkül fogyasztandók, és eszembe jutnak még a „szuper ételek”. A Chlorella (erős 
vértisztító-, májtisztító, daganatellenes szer), Spirulina (teljes növényi alapú fehérje, erős rákellenes 
étel, kiváló ásványi anyagok és nyomelem tartalma, vércukorszint stabilizálására, kiváló agyi funkció-
támogatás, stb). Quinoa (a teljes értékű fehérje a „gabona”, jó rost, kiváló forrása az összetett szénhidrátnak). Búzafű (tele fitonutriens, klorofill, vitaminok és ásványi anyagok). Lenmag (egészségügyi 
omega-3 olajok, lenyűgöző megelőzése szívbetegségnek és érelmeszesedésnek), Kelbimbó (brokkoli 
kelbimbó, lóhere kelbimbó, lucerna csíra és az árpa hajtások mind erős „élelmiszerek, mint gyógyszer”.) Van több is... de mégsem kapnak ezek elég nagy hangsúlyt.
Éttermek, azok tulajdonosai, vezetői?
Mindent az érdekek irányítanak. A szakmát a régi rendszer pincérei, akik széthordták például a Pannoniát és a magyar vendéglátást.9
Mai magyar alapanyagok?
A külföldi tapasztalatok garantálják azt, hogy nincs olyan (drága) alapanyag, amit nem tudnék minő-
ségben feldolgozni, a lehető legkevesebb beavatkozással elkészíteni. Viszont, aki a halakat, rákokat, 
kagylókat a Magyarországon kapható fagyasztott áruból szeretné megismerni, az hatalmas hibát követ 
el!
MNGSZ, és az elnöki lemondás?
Prohászka jól tette, hogy lemondott. Volt, amit személyesen nem csíptem, hogy az MNGSZ honlapjára bárhova kattintottál, mindenhonnan a Béla honlapja ugrott elő. Összekötötte a két honlapot saját 
igényei szerint. A Snoop Dogg medálos 
fotóit különösen rühellem.
Magyar Gasztronómiai Egyesület?
Érdekek, arcátlan pénzemberek, laikus 
kritikusok, sikervadász-önimádó pocakos „gasztroguruk”. A „gasztromaffia” lé-
tező „intézmény”, évek óta hangoztatom. 
Minden a steksz, a hatalom megszerzése 
körül mozog. Minden.
Kreil Vilmos?
Vilmossal jó kapcsolatban voltam, aztán 
egyszer csak, azt mondta (amikor faggattam, mert botrányosat akartam írni), 
hogy Laci akkora gáz van, akkora belviszály, amekkora még soha! Aztán, úgy volt lejön hozzám, eszünk, megmutatom neki a hotelt, újra 
eszünk, borozunk, majd jól beborozunk és nálam tölti az estét, hogy ne kelljen vezetnie… és beszélgetünk, sokat. Mondta mindent elmond, MINDENT! Majd megszületett a gyereke, úgy tudom nem volt 
egyszerű (újra kívánok sok egészséget) majd megszakadt minden, de akkor mi már javában gyűrtük a 
Bocuse botrány 2011-et, Vízvári Mariskával, a fertályossal. Megszakadt a kapcsolatom Vilmossal és a 
kockákat, történéseket összetéve azon a következtetésen vagyok, hogy lefizette a Hungexpo, vagy valami MGE-s pénzember. Sajnálom. Elvesztettem egy barátot?
Bocuse d’Or Akadémia?
Melyikre gondolsz, mivel a régi még él! De gondolom az újra. Mindenki tisztán látja, ami történt, törté-
nik. Talán egyszer lesz egy olyan világ, ahol nem globalizált multik, pénz és kókler, haszonlesők fognak 
versenyt szervezni. Talán. Lesz egy világ, amiben az elnök nem adja el borítékért azt, amiben évekig 
hitt. Addig is, mi kis (de lélekben és szeretetben nagy emberek) elvonulunk és reménykedünk. A ver-10
senyzőket látni, érezni óriási élmény volt, tisztán a szemükbe nézni, erős kézzel kezet rázni, becsülettel 
gratulálni ezeknek a hatalmas embereknek... érezni a sugárzó elhivatottságot, az őszinteséget... Meg-
érte kimenni a Hoventára és őszintén, a verseny menete, színvonala (kívülről) nagyon magával ragadó, jól szervezett volt. Szásának köszönhetjük, sürgött-forgott a „caviar man”, (úrnak tűnik)! Mégis a 
versenyzők tették a versenyt érdemessé, tették érdekessé. Minden átjött! Szabó László szurkolótábora 
és tétje, az 1 millió euro, amit a szponzor adott volna, ha László nyer. De nem nyert, most nem a jobb 
nyert! Nekem Széll Tamás munkája a 4. helyezést érte el. Ízlelés nélkül. Volenter a második és Szabó 
László a Brüsszel.
Fertályos Vízvári Mariska?
Fertályos Vízvári Mariska az egy létező személy, aki egy beépített ember és azokban a körökben mozog, ahol én nem vagyok szívesen látva. Vízvári Mariska a Bocuse döntő után sokkal elfoglaltabb és 
aktívabb, mint volt, további fejlemények is közzé lesznek téve. 
A Molnár B Tamás majd megpusztul, hogy megtudja ki a legendás Fertályos Vízvári Mariska! Pintér Katalin, a Gerbeaud ügyvezető igazgatójára tippelt, amikor meghallottam jót nevettem. Viszont, 
mi nemsokára tapintatlanul elpártolunk a 2011-es 
Bocuse botrány hírszolgáltatójától. Feldobjuk fertályos Vízvári Mariskát! Az igazság az, hogy kicsit 
berágtunk rá, igen megromlott a kapcsolatunk és 
most fittyet hányunk az eddig közösen eltöltött, 
meghitt időkre, a becsületünkre. Eláruljuk szemé-
lyét és lakhelyét is. Hamarosan…
Cheflaszlo?
A Rózsa Sándorra gondolsz? A gasztróbetyárra? 
Sokáig itt lesz és figyel minden részletre. A képernyődön futkosó, bébijét maga után hagyó, csótányként megjelenve.
„Elfogadott bohóc, prédikáló gép, úgy hangzik, 
mint egy pantomim” a legkedvesebb, amit rólam mondhatsz, de a Te torzított megbecsülésedre nincs 
sok idő, mert a hozzászólás alapból nem engedélyezett. Valahogy így, ez az üzenet… szerintem. De 
lehet más is. Köpködés, mondja egy valaki, majd jön három kritika teljesen az ellenkező irányból. Ez 
ilyen. Kő keményen, mint a Bocuse botrány 2011. Mindent tudni akarok, hogy megírhassam. 
Cheflaszlo blog?
Cheflaszlohun.blogspot 2007-ben indult, majd fokozatosan lépett előre egy hagyományos kiadvány 
modell felé és nem fogadott el sem felhasználói hozzászólásokat, sem külső szerkesztést. 
A Cl blog sikerét az őszinteség és a gyorsaság adja. Úgy tűnik a blognak megvan a hangulata, hogy 
megijessze az olvasót. A blog biztonsági okok miatt pletykaként közöl gasztronómiai visszaéléseket, eseményeket. Néha szürreális, mesés történetek is helyet kapnak, de szerintem az olvasó egyszerűen megtudja különböztetni az egyiket a másiktól. Pollok László (MGE pénzember) becsületsértéssel feljelentette a blogot, 
az ügy még tart.
Mit üzensz a szakmának?
A blogban közzétett összeomlás alatt nemcsak a magyar gasztronómia romhalmazát értjük, még csak 
a pesti úri nép tékozló habitusát sem, de még távolabbra tekintve és általánosan fogalmazva az egész 
ország helyzetet, sőt panaszainkat globálisra tágítva a világ ízlését, életmódját, érdeklődését. Pontosan 
két ízlésgeneráció választ el minket a „fogyasztóivá” alakított, genetikailag módosított világtól.
Köszönöm, hogy a rendelkezésemre álltál és elbeszélgethettem veled ! Én azt javaslom, 
hogy maradj meg mindíg ilyennek, amilyen most vagy, mert nagy szükség van rád, az írá-
saidra a szakmában. Ez minden réteg érdeke kellene, hogy legyen, még akkor is, ha sokan 
ezt nem vallják be, vagy egyszerűen botrányhősnek minősítenek a más meglátásod miatt. 
Velük ne törődj, mert csak az egyszerűbb utat járják, Neked pedig olyanod van, ami nekik 
valószínűleg már régen nincs.
A további munkádhoz kitartást kívánok!

Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister