John Maydeck legendás BBQ oldalasa

június 20, 2007

Hogyan készül a jó chilis bab vagy a barbeque oldalas? Biztos vagyok benne hogy mindenki tudja. De tudja-e azt jól, úgy hogy barátai felfigyelnek rá, emlegetik vagy akár évtizedekig arról beszélnek? Egy valaki biztosan tudja, John Maydeck a kaliforniai. A legendás világutazó és tehetséges szakács. Hosszú évekkel ezelőtt a hátizsákjából főzött és még a lábasokat is magával hozta!

A chilis bab a tarka fajtából van, csípősen, reszelt sajttal jó és durvára vágott lilahagymával a tetején. Fokhagymás kenyér illik hozzá.
A jó barbeque oldalast monhatnám hogy abálni kell, a lében többek között hagymával és füstölt füszerekkel. Lelke az alapossan elkészített bbq szósz, majd a grill füstje, ami átjárja a sertés darabokat.


Johnt Magyarországon ismertem meg, tizenöt évvel ezelőtt. Európai körutazásra indult San Joseból. Éppen Budapestről Olaszországba utazott, de ahelyett a vonaton ücsörgött, ugyanis a mozdony Szántódon lerobbant. Megunva az órákig tartó veszteglést, John leszált a vonatról és a közelben lévő Fekete Híd Fogadóban enyhítette szomjúságát. Mi még kissrácok voltunk, a heverokkal bringával követtük a vasútállomástól, viccelődtünk a hatalmas hátizsákján és a szétjárt sportcipőjén.

John pillanatok alatt a Fekete Híd “sztárja” lett, főleg miután a magával hozott cuccokból chilis babot főzött, olyat amilyet a Bud Spencer és a Terence Hill majszolt a filmeiben. A barbeque szószt az oldalashoz órákig főzte. Barna cukorral és ecettel! Néztünk is furcsán. Mondanom sem kell, ez a kilencvenes évek elején volt, amikor a magyar ember el sem tudta képzelni az oldalast úgy elkészítve, hogy a cukros-savanykás íztől a szája összeragadjon.

Óriási volt a siker. Az oldalas és a bab is a fogadó specialitása lett. A szakácsok pörögtek a látványkonyhában és a kerthelyiség esti hangulatát, a lángoló konyha fénye tette különlegessé. A grillre csöpögő pikáns mártás illatát már messzsiről érezni lehetett. A fogadó pillanatok alatt a Balatonpart első számú ínyenc konyhája lett és a Szakács Szövetség Védnöki Tábla rangját is elnyerte, ami többek között a minőséget garantálta.


A Fekete Híd Fogadó séfje én voltam. Míg a haverok a labdát rúgták, vagy éppen a Balcsiban fürödtek, addig én az Apám fogadójában püföltem a wiener schitzelt. Lehetne mondani. De akkor még a főzés nem volt a szerelmem. Fiatal voltam, a partra vágytam és becsülettel bevallom a bámulatos pincérlányok jobban érdekeltek mint a hátizsákból elővarázsolt amerikai herkentyűk.

A munka nehéz volt, a nyári szezonban szinte minden nap egyfolytában dolgoztunk. Vendégeinktől nagyon sok figyelmet és elismerést kaptunk. Olyan volt az egész mint egy nagy család, tele érdekes emberrel, mindegyikük különböző tapasztalatokkal. Visszaemlékezve az arcokra és a tettekre, a Fekete Hid Fogadó olyan volt, mintha mindenki egy Rejtő Jenő regényből ugrott volna elő.

A vacsorákat mindig számoltuk. A fogadó ötödik évében, a nyári szezon négy hónapjában, 11 ezer készételt szolgáltunk fel. Szerintem ennek a 75%-a barbeque oldalas volt a babbal körítve.
Számos díszvendégünk is volt, többek között a Gundel Étterem Aranysapkás Mesterszakácsa, Kalla Kálmán Úr!


John pár évet élt Magyarországon, egy év után folyékonyan megtanulta a nyelvet, majd visszaköltözött San Joseba és házak eladásából él. Azt mindig mondja, hogy mennyire hiányzik neki Magyarország. Elmondása szerint nagyon szabadnak érezte magát. Otthon a falubeliek pedig Őt emlegetik, na meg a varázslatos hátizsákját, amiből a legendás sertésoldalasokat húzta elő.

Utoljára az idei Apáknapján láttuk Őt. Az vacsora újra maradandó élmény volt, többek között az articsóka miatt. John nagy mester ennek is, mint kiderült. Az articsókákat félbe vágva, citromos-füszeres lében párolja, addig amíg puha nem lesz, majd a grillen csodálatosra füstöli őket.

Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister