Májusi borkostoló a Herzog Báró pincéjében, Oxnard California

május 12, 2007

Megjelent : Eszencia Junius

Nagy kincsre leltünk. Csak egy órányira az otthonunktól, Santa Monicától északra, a csodálatos Csendes Óceán partján, Oxnard-ban talalhatjuk az egyik legősibb ausztriai-magyar származásű Herzog Báró pincéjét. A pince vilaghírű az ízletes borairól és egyedülálló történelmi múlttal rendelkezik.

A Herzog az egyik legősibb borkészítő család, gyökereit Philip Herzog-hoz vezethetjük vissza, aki több mint egy évszazada Szlovékiában már az Ausztriai-Magyar Monarchia idején Ferencz József Császárnak volt a borásza. A Császár annyira szerette Philip borait hogy honoráriumból Báróvá nevezte ki Őt.


A Bárót az is különlegessé tette hogy készített kóser és nem kóser borokat is. A kóser borok egy elkülönített pincében készültek és az ízük rendkívül hasonlóak voltak a nem kóser borokéhoz. Elkeszítési módban nem volt sok különbség, viszont a kóser borokat csak a zsido sabbath (zsidó szombat) tiszteletben tartói kezelhették.

A második világháború idején a család a nácik elöl bújdokolt, majd a Holokauszt követően a Báró unokája Eugene 1948-ban Amerikába menekítette a családot a Cseh Kommunista Rendszer elöl.



Az oxnardi epermezőktől már messziről látható a hatalmas területen elhelyezkedő Herzog borgazdaság. A modern megjelenésű és berendezésű épületben még étterem is található, ahol az érdekes borkostoló menü mellett számos különlegesség is megtalálható.

Joe Hurliman a borkészítő, húsz éves szakmai gyakorlattal rendelkezik és a borokat magyar, francia és amerikai tölgyfa hordókban erjeszti.

A borkostolás egy jókora "u" alkú pultnál történik. A csinos borszakértő hölgyek barátságosan válaszolnak bármilyen Herzoggel való kérdésre. Hat dollárért négy féle bort kostoltunk. A 2004-es Chardonnay és a Lodi 2005-ös Zinfandel a könnyebb borok kedvelőinek való. Viszont az 2003-as Edna Valley Syrah kimondottan gazdag az ízekben. Az édeskés bor íze szederre, karamellás vaniliára, szine pedig tintára emlekesztető.

Aztan jött a Clarksburgi Chenin Blanc 2004-es. Gyümölcsre emlékeztető desszert bor a 12.5%-os cukortartalmával! Mit is lehetne mondani? A Tokaji íz egyszerűen letagadathatlan! Kostolva mézre, ananászra és narancsra emlékeztünk. Nagyon kedvező 16 dollárért kínalják üvegjét.

Kellemes hangulatban szipogattuk az édes borokat, amikor a mellettünk lévő társaság felfigyelt az akcentusunkra. Büszkén mondtuk is hogy magyarok vagyunk. Ők Oklahomából jöttek és a vicces csevegés során kiderült hogy a Herzog Rizling sokkal ízletesebb és édesebb. 2005-ös Montereyi Riesling-et kostoltuk meg. Hasonlóan a Tokaji-hoz termesztéshez kesőn szedik. Íze mézre, aszalt barackra, ananászra és aszalt almára emlékeztet. Aztán megállapítottuk azt is hogy magassan ez a legízletesebb édes amit valaha kostoltunk itt Amerikában, persze azt is hozzáfűztük hogy a Tokaji Eszencia sokkal jobb. A Herzog Rizling üveges ára 19 dollár. Nagyon megéri.


Beszélgetésünkre a borszakértők is felfigyeltek. Újra kiderült hogy magyarok vagyunk és hogy kedvezzenek nekünk, elvittek minket egy bortúrára, a pincébe ahol mélyebben betekinthettünk a borkészítés világába. Tölgyfa hordók mindenütt és egy pici palackozó üzem. Túravezetõ Lisa azt is elmondta hogy Herzognak vannak pincéi mindenfele a világban, köztük Franciaórszágban is. És hogy borklubbtagok is lehetünk, ami többek között kedvezményes borvásárlát is kínál.

Nem sokáig lehetett titkolni viszont hogy szakács vagyok. Lisa hamarossan átvitt minket az étterembe és bemutatott a főszakácsának, Todd Aaronnak. Számomra itt lett érdekes a dolog. Beszélgettunk a menün lévő ételek és a borok kapcsolatáról. A borban való párolasról. Például arról hogy van egy lazac ételük amit Chardoday-ban párolnak. Todd elmondta hogy majdnem minden ételbe használ valamilyen fajta bort és azt is hogy a legnagyobb üzletet az hozza hogy van egy különleges menüje amiben minden egyes ételhez párosítja a hozzá illő bort. Spenót salátához Rosét, bárány bordához 2003-as Lodi Zinfandelt kínál.

Lisa és Todd is megállapította hogy milyen barátsagos emberek vagyunk. Mondtuk nekik, hogy igen a magyar nép nagyon kedves és sokat szeret inni. Szóval vigyázzanak mert visszajövünk és kiisszuk az összes magyar tölgyfa hordót.

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister