Hollywoodi sztárszakács diétája 1.rész

június 05, 2007

Somogyi Hírlap 2007-06-02 17:09:49

Tegye fel a kezét, aki életében nem fogyókúrázott még. Na ugye! És amikor nekilátott, hány helyről kapott okosnak vélt tanácsokat? Természetesen szinte mindig egymásnak ellentmondó tuti receptekkel bombázták.
Az egyik szerint egyél sok fehérjét és csak kevés szénhidrátot, a másik viszont a sok szénhidrátra és a kevés fehérjére esküszik. A sonline olvasói számára egyenesen az Egyesült Államokból, méghozzá a napsütötte Kaliforniából ad tanácsokat Szűcs László András, a hollywoodi sztárok – például Harrison Ford, Anne Heche vagy Helen Mirren – istenített személyi szakácsa.

Az én kuncsaftjaim nem diétáznak és mégis fogynak! Személyi szakácsként köztudottan talán az egyedüli vagyok, aki ellenzi a diétázást. Szerintem a diéta csak egy ideiglenes cselekedet, egy rossz divat, ami káros a szervezetre. Ám mindig akad valaki, aki felteszi a kérdést: na milyen új diétát tudsz ajánlani? Általában az alant leírt, hosszú évek tapasztalatait összegyűjtő, s ami a legfontosabb, bevált egészséges táplálkozási tanács segíteni szokott.

Először is sok magas víztartalmú ételt kell ennünk. Ez nem azt jelenti, hogy igyunk meg nyolc pohár vizet egy nap. Inkább azt, hogy két nyersanyag van a földön, melyekben naturálisan magas a víztartalom: a gyümölcs és a zöldség. Bármi mást eszünk, az koncentrált valamilyen formában, ami azt jelenti, hogy a víztartalom ki lett vonva belőle a készítésénél vagy a főzése során. A reggeli ébredés után délig semmi mást nem szabadna ennünk vagy innunk, csak gyümölcsöt és friss gyümölcslevet.

Az ételeket megfelelő sorrendben kell bevinnünk, hogy azokat a szervezetünk könnyen megeméssze. Az emberi gyomor nem arra lett kitalálva, hogy két koncentrált ételt emésszen meg egyszerre. Ezért soha se fogyasszunk húst krumplival, halat rizzsel, inkább együnk zöldséget velük, vagy halat salátával. A legmegfelelőbb étkezési kombináció, hogy egyszerre csak egy koncetrált ételt eszünk, s hogy ne vigyuk be fehérjét a fehérjével vagy a fehérjét körettel.

Viszont egy kombinació elfogadott: a köret a körettel. A két fehérje keverése azért nem ajánlatos, mert a fehérjék különböző karakterek, komplex kompozíciók. Átalakításuknak egyezniük kell az emésztési feltételekkel, ezért egyszerre két fehérje emésztése szinte lehetetlen. Köretek emésztése nem olyan bonyolult, mint a fehérjéké. Így például nyugodtan ehetünk salátát krutonnal és mellé még főtt krumplit is. A saláta csirkével és krutonnal viszont sajnos tilos!

A magas víztartalmú ételek kimossák a szervezetünkből a káros anyagokat, mérgeket is. A megfelelő tápanyag-bevitellel szervezetünk kevesebb energiát fordít az emésztésre, így másra több energia jut. Az emberi szervezet számára a gyümölcs a legfontosabb tápanyag, ugyanis az agy nem tud működni glükóz nélkül. Ez most biztos meglepő lesz, de a gyümölcs nem a gyomorban emésztődik. Más étel másfél óratól négy órán keresztül tartózkodik a gyomorban, gyümölcs csak húsz-harminc percig, és úgy megy keresztül a gyomron, mintha egy alagúton futna keresztül. A belekben bontja le szuperfeltöltött vitaminjait és tápanyagait. Ezért gyümölcsöt sohasem szabad más étellel együtt vagy közvetlenül más étel után enni. A legkedvezőbb, ha a gyümölcsöt üres gyomorra esszük.

Például eszel egy szendvicset és utána eszel egy szelet dinnyét. Mi történik a gyümölccsel? Egyenesen a gyomron keresztül a belekbe menne, de a szendvics miatt megakad a gyomorban, ahol erjedni kezd és savvá válik – jön az éles szúrás a gyomorban és a gyomorégés... (Dr. Herbert M. Shelton évtizedes kutatásai mutatják, hogy gyümölcsöt csak üres gyomorra szabad enni. A gyümölcs és a zöldség a leghasznosabb táplálékforrás, különleges hatásuknál fogva lebontják a káros savakat, melyek a szervezetünkben lerakodnak. A mérgek és káros savak lerakodása a stressz, a helytelen táplálkozás a szennyezett levegő és számos más dologra vezethető vissza.)

Étkezés után mennyit kell várni, amíg ehetsz gyümölcsöt? Saláta és friss zöldség után két, húsételt követően négy órát – ha helytelenül össze-vissza vagy gyorsétteremben ettünk: nyolc órát. A helyes táplálkozás során bevitt gyümölcs felszabadítja az állandóan túlterhelt gyomrot, ezáltal értékes energiát nyerünk, melyet szervezetünk tisztításra, gyógyulásra és súlycsökkentésre fordít. A reggeli fáradtság szinte azonnal megszűnik, frissnek és üdének érezzük magunkat. A helyes táplálkozás és a reggeli gyümölcsevés szorosan hozzákapcsolódik az emésztési körforgáshoz.

Itt az ideje, hogy megismerjük testünk három alapvető ciklusát. Az egészséges élet alapelve, hogy ezek a ciklusok harmonikusan tudjanak működni.

Az első ciklus, az eltávolítás hajnal négy órától délig tart. Lényeges, hogy csak gyümölcsöt fogyasszunk ebben az időszakban. Déltől este nyolcig tart a felhasználás, itt az evés ideje. Ha éhesek vagyunk, együnk, betartva az előzőekben leírt szabályt a fehérjékről. Minél kevésbé terheljük a gyomrot! A feldolgozás este nyolctól hajnali négyig tart. Adj a testnek lehetőséget az ásvanyi anyagok kivonására, felszívódására és hasznosítására. Nincs felszívódás, amíg az étel a belekbe nem kerül. A testünkbe helyesen bevitt étel a gyomrunkból körülbelül három óra alatt távozik, helytelen táplálkozás során ez az idő elérheti a tizenkét órát is. A legmegfelelőbb megoldás, ha az esti evést korán befejezzük, hogy mire lefekszünk, a gyomrunkból az étel kiürüljön.

A fenti módszerre az évek során nagyon sok embertől kaptam pozitív visszajelzést, az újfajta táplálkozás úgy látszik, hatékonyan működik. Ajánlatos viszont lassan kezdeni, adjunk legalább három hetet a szervezetünknek, hogy teljesen átálljon.

Read more...

Egy hétköznapi magyar hős Amerikában

Népszava Online - Mozaik 2007. június 4. hétfő

Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság azt a korábban körözött bűnözőt, akit egy magyar származású szakács segítségével fogtak el az amerikai hatóságok. Kathleen Legaspi Hollywoodi kapcsolatokra és millió dolláros munkákra hivatkozva csalt ki pénzt fényképészektől, modellektől, színészektől, a siófokon született személyi szakácsnak, Szűcs Lászlónak pedig hamis csekkel fizetett. Miután a magyar fiú rájött, hogy nem ő az egyetlen, akit a huszonnégy éves nő átvert, honlapot indított, amelynek segítségével az FBI-nak sikerült elfognia a csalót.

Hetvenkét napos előzetes letartóztatása után Kathleen Legaspi bűnösnek vallotta magát a beverly hillsi bíróságon. A taláros testület három év felfüggesztett börtönbüntetésre és a kicsalt összegek visszafizetésére ítelte. A bíró elmondta: Legaspinak a három esztendőt szoros őrizetben kell majd letöltenie, munkáját és lakhelyét is az arra kijelölt rendőr szabja majd meg. Az ítélet szerint minden lépését figyelik a hatóságok, így a rendőrség feladata lesz az is, hogy megbizonyosodjon arról: a kicsalt összeget kilenc hónapon belül valóban visszafizeti-e huszonnégy éves nő.

Kathleen Legaspit márciusban kapta el az FBI azok után, hogy felfigyeltek a magyar származású szakács, Szűcs László honlapjára. "Az FBI a honlapomat olvasva vezette a nyomozást" - mondta el lapunknak a szakács, akinek a ügyéről számos magyarországi és amerikai újság, így a Los Angeles Times is beszámolt. A siófoki születésű személyi szakácsnak Legaspi hamis csekkel fizetett, minek után ő nyomozásba kezdett és egyre több hozzá hasonló, átvert emberrel vette fel a kapcsolatot. Készített egy honlapot, amelynek az volt a célja, hogy mindenki meg tudja osztani a másikkal saját történetét.

A huszonnégy esztendős Legaspit 2004 óta körözte az FBI. Hollywoodi kapcsolatokra és millió dolláros munkákra hivatkozva csalt ki pénzt fényképészektől, modellektől és színészektől is. Hamis csekkeket adott ki, megnyerő, bájos modora megtévesztett mindenkit.

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister