Emberséges állattenyésztés, egészséges táplálkozás

június 14, 2007

Néha elgondolkodom, mennyire függ egy szakácstól, hogy mindenki egészséges maradjon ? Nemcsak az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére gondolok, hanem arra hogy mindnyájan azt együk amire szükségünk van. Ez azt is jelenti hogy ne fogyasszunk hormonkezelt húst, vagy hogy vásároljunk olyan megbízható termelőtől, aki emberséges körülmények között, szabadon tenyészti az állatait. Miért ne lásson napfényt például a birka vagy a marha és miért ne érezzen füvet a lába allatt a csibe? A halakat sem kéne megviccelni, a zsúfolásig tele tartályokban még csak álmodni sem tudnak az úszásról. Természetesen föl lesznek dolgozva, hogy étel készüljön belőlük, de addig is legyen szép életük a földön.

Ahol én nöttem föl, Magyarországon ott a kertben csirkék, kacsák és libák rohangáltak. Nagyapám birkái semmit sem tudtak a bovine-t (szivacsos agyvelő gyulladás) növelő hormonokról és az étel is ízletesebb volt. A tehenek reggel a mezőre tereltük, majd az egésznapos legelés után, teli bendővel maguktól jöttek haza. Nagymamám kertje oriási volt. Nyáron a cseresznyefán lógtunk, szedtük az epret, a sóskát és a málnát, télen pedig a nyáron eltett paradicsomlevet ittuk. Télen jött a disznóvágasok ideje. Füstöltük a szalámit és a kolbászt, a sonkák meg hetekig sóban érlelődtek. Fagyasztott ételről vagy gyorsétteremről nem is tudtunk.

Idén a kukorica kevés, a kemény tél után ára 60%-ot növekedett. Legnagyobb része ethanol (alkohol) gyártásra megy, ezért kevés jut az állatoknak. Az állatok takarmánya és a üzemanyag is állandóan drágul, ennek következően az állattenyésztők sporolásból elöbb viszik a marhájukat a vágóhídra. Vágás elött a marhát 120-140 napig kéne etetni. Ehejett a vágás 60-90 nap között történik meg. Ez az idő nem elegendő arra hogy a hús szép márványos legyen, az állatok mérete kisebb ezért a minőség sivár. A kereslet a marha húsra óriási, de a jó minőségű marha szelet egyre kevesebb. A hús íze sem a régi már mivel a tenyésztők kukorica helyett búzával és szójával etetnek.

Az én kuncsaftjaim mindenből a legjobbat kapják. A zöldség-gyümölcsöt a helyi piacról, húsokat egy kaliforniai kistenyésztőtől, halat pedig Alaskából hozatjuk. Minden frissen készül, nincsenek mélyhűtőink és nem használunk konzerveket. Kuncsaftjaik elégedettek és imádják a gondolatát hogy a séf házhoz megy. Egy házaspár 4500 dollárt fizetett múlt decemberben hogy főzzek 12 főre a malibui házában. A nyolc fogásból álló vacsora többek között a következő volt. Capellini saláta beluga caviárral, sáfrány rizottó és carpaccio langostino, szarvasgomba tart és Oxtail.

Általában az ilyen vacsoráknál a házigazda is ínyenc szakács, szóval elég izgalmas számukra a szakácsot nézni munka közben és ellopni tőle a főzési titkokat. El nem hiszi az ember hogy milyen borok kerülnek elő ezeken a vacsorákon. Soha nem felejtem, felállt a házigazda és azt mondta.

„tudjátok mit? Ez a legjobb alkalom arra hogy kinyissak egy 82-es Château Lafite-Rothschild-ot, vagy mi lenne ha kinyitnánk egy 1990 Louis Roederer Cristal magnum-ot?” Beverly Hills a kedvencem. Ott a kuncsaftok tényleg pazarok. Házaik inkább kastélyok, berendezve válogatott gyüjteményű antik tárgyakkal és festményekkel.

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister