Spárga vajas citrommal és fenyőmaggal

június 28, 2007

6 főre

125 ml oliva olaj
1 citrom leve
2 babérlevél
fehér bors
750 g spárga
125 g vaj
1 kanál reszelt citromhéj
2 kanál citromlé
2 kanál finomra vágott petrezselyemzöld
Hot sauce (tabasco) tetszés szerint
45 g fenyőmag (pine nuts)
Keverőtálba összekeverjük az oilva olajat és a citrom levet, babér leveleket, sót és az őrölt fehér borsot. Helyezzük a spárgákat a keverőtálba és forgassuk meg az olajban. 1-2 órát állni hadjuk, Közben elkészíthetjük a citromos vajat. Egy kisebb kevrőtálba beletesszük a szobahőmérsékletű vajat, a citrom reszelt héjját, a citrom levét, petrezselyem zöldet és az erős szószt (tetszés szerint). Alapossan összedolgozzuk, letakarjuk és hűtőben tároljuk. A spárgák pacolása után, a spárgákat forró grillen megsütjük, a citromos vajjal meglocsoljuk. Reszelt citromhéjjal díszítjük és forrón tálaljuk.

Read more...

Rozmaringos, narancsos bárányborda

6 főre

1.5 kg bárányborda
40 ml fress narancslé
40 ml száraz vörösbor
6 evőkanál oliva olaj
2 kanál Japán rízsecet (mirin)
1 kanál reszelt narancshéj
1 kanál friss rozmaring (apróra szelve)
só, bors
Az anyagokat összekeverjük, a bordák kivételével. Ez lesz a páclevünk. A bordákat csont mellett keresztbe feélbevágjuk, pácoljuk (30 perc) majd forró grillen sütjük. A jó bárányborda kívül ropogós, belül viszont véres. A teljesen átsült bárányborda ízetlen, száraz és rágós. Ajánlatos a bordákat a frorró grillen csak hirtelen megsütni (4-5 perc) majd forró sütőben (8-10 perc) befejezni a sütést. A húst 5 percig langyos helyen (a sütő közelében) pihentetjük, majd újra csont mentén keresztbe félbevágjuk.Párolt fehérbabbal vagy salátával tálaljuk.

Read more...

Joghurtos kapros uborka saláta

4 főre

4 kígyóuborka
3 gerezd fokhagyma átnyomva
1 pohár joghurt
1 kanál citromlé
2 kanál friss kapor finomra vágva
3 kanál oliva olaj (extra virgin)

Az uborkákat felszeleteljük, lesózzuk és hűtőben egy órát állni hadjuk.
Keverőtálba kikeverjük a fokhagymát, a joghurtot, a kaprot és a citromlevet. Fűszerezzük és az oliva olajat is lassan kevergetés közben beleöntjük. Az uborka szeleteket belekeverjük a joghurtba majd hűtőben (1 órát) állni hadjuk. Hidegen tálaljuk. Ez a Dél-Mediterán saláta kitűnő a nyári meleg napokra.

Read more...

Currys Homár Saláta recept

3 egész homár

2 szál szárzeller
1 pohár joghurt
¼ pohár mayonnaise
1 kanál citromlé
1 kávéskanál curry por
cayenne bors, só, fekete bors
Zöldhagyma a díszítéshez
A homárokat forrásban lévő vizbe dobjuk és 4-5 percig főzzük, majd hirtelen jeges vízbe dobjuk. Amikor lehültek, feltörjük őket és a húsát vágódeszkán egyenletes darabokra vágjuk. Keverőtálba tesszük az anyagokat és alapossan összekeverjük. Fűszerezzük só, őröltbors, zöldhagyma csíkokkal díszítjük és hidegen tálaljuk. Homár hiányában a recepthez rákokat is használhatunk!

Read more...

Grillezet Padlizsán recept

6 főre
1 nagyobb fajta padlizsán (aubergine ha van)
80 ml szója szósz
2 kanál Sherry (bor)
2 kanál Japán rízsecet (mirin)
1 gerezd fokhagyma átnyomva
2 kanál friss gyömbér apró kockákra vágva
2 kávéskanál cukor
Frissen őrölt bor
Petrezselyemzöld apróra vágva
A padlizsánt újnyi vastag darabokra szeleteljük, enyhén sózzuk majd fél órát pihentetjük. Enyhén leöblítjük a szeleteket és félretesszük.
Keverő tálban a nyersanyagokat összekeverjük a padlizsán szeleteket beletesszük, 1 órát álni hadjuk, majd forró grillen megsütjük és tálaljuk.

Read more...

Gumós édeskömény és narancs saláta recept

6 főre
160 ml oliva olaj
125 ml friss narancslé
3 gerezd fokhagyma átnyomva
3 kanál petrezselyemzöl (apróra vádva)
Só, bors
750 g Édeskömény vékonyra szeletelve
3 közepes vérnarancs vagy navel
Szárított levendula virágok a díszítéshez
Olvasztott vaj
1 fejes saláta
Páclé: keverőedénybe jól összedolgozzuk az anyagokat, oliva olaj, narancslé, fokhagyma, petrezselyemzöld, só és bors.
Az édesköményt hosszába vékony szeletkre vágjuk, majd a páclébe tesszük és hűtőben 8 órát pácoljuk. A pácolás után a szeleteket forró grillen megsütjük. A vérnarancsot megpucoljuk (késsel), kisújnyira szeleteljük, majd azt is a grillre dobjuk.
A kész szeleteket szépen tálra helyezzük és a maradék páclével, enyhén meglocsoljuk. Szárított levendula virággal és fejessaláta levelekkel tálaljuk.

Read more...

Fokhagymás sertésborda recept

4 főre
4 db sertésborda (csonttal, két újnyi vastag szeletek)
4 gerezd fokhagyma átnyomva
1 kávéskanál cukor
2 evőkanál oliva olaj
1 kanál friss rozmaring (apróra szelve)
1 kanál friss zsálya (apróra szelve)
só, bors
Az anyagokat összekeverjük és a bordákat alaposan, ecsettel bekenjük vele. Majd hűtőbe tesszük és 2 órán keresztül pácoljuk. Forró grillen vagy serpenyőben sütjük. A túlsült sertésborda ízetlen, száraz és rágós. Ajánlatos a bordákat a frorró grillen csak hirtelen megsütni kivülről (4-5 perc) majd forró sütőben (8-10 perc) befejezni a sütést. Salátával, vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.

Read more...

Couscous saláta zöld paprikával és paradicsommal

6 főre
2 húsos zöldpaprika
1 pohár víz
1 pohár couscous
Só, őrölt fekete bors
250 g apró (cherry) paradicsom
1 kígyóuborka
Erőspaprika ízlés szerint
3 kanál koriander zöld levele apróra vágva (cilantro)
6 evőkanál oliva olaj (extra virgin)
5 evőkanál citromlé
1 kávéskanál őrölt köménymag
1 kávéskanál fűszerpaprika
3 gerezd fokhagyma (kinyomva)
Serpenyőben ferforraljuk a vizet és belekeverjük a couscoust, lefedjük , tűzről levesszük és 10 percig állni hadjuk. Közben a paprikákat kockákra vágjuk, az uborkákat megpucoljuk, végeit levágjuk, hosszában félbe vágjuk, magjait kidobjuk és kockákra vágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk. Amikor a couscous kihült már, keverőtálba tesszük, belekeverjük a paprikát, paradicsomot, az uborkát és a friss koriander leveleket. Külön keverőtálba összekeverjük az oliva olajat a citromlével, az őrölt köménymaggal, a fűszerpaprikával és a fokhagymával. Ráöntjük a couscousra, alapossan összekeverjük, sóval-borssal ízesítjük és hidegen tálaljuk.

Read more...

Ázsiai csirke saláta

4 főre

elkészítési idő ½ óra
4 csontozott, bőrözött csirkemell
60 g zöldhagyma apróra vágva
125 ml oliva olaj
60 ml friss citromlé
60 ml friss narancslé
10 g friss bazsalikom
2 kanál fish sauce
2 kanál friss gyömbér apróra vágva
2 gerezd átnyomott fokhagyma
1 apró húsos zöldpaprika (csíkokra szeletelve)
1 apró húsos sárgapaprika (csíkokra szeletelve)
375 g azsiai szárított tészta (soba vagy somen vagy Olasz vermicelli)
30 g vékonyra szelt retek
10 g menta levelek (vékonyra szeletelve)
1 dl Szója szósz a csirkemell pácolásához
A csirke melleket, fél órán keresztül a szója szószba pácoljuk. Közben egy keverő edénybe tesszük az összes maradék nyersanyagot, óvatossan összekeverjük és hűtőbe tesszük. A csirke melleket grillen porhanyósra sütjük majd lehülés után csíkokra szeleteljük és a salátába keverjük. Hidegen tálaljuk.

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister