Sonoma: 150 éves az Ágoston Haraszthy pincészet

augusztus 28, 2007

Cheflaszlo Augusztus 26. 2007. Santa Monica, CA

Lepipálva Sonomát és Napa Valley-t is a történelemben, Buena Vista Carneros az elsô prémium borászata egész Kaliforniának és a legnagyobb földbirtokosa a Sonomai Carneros vidéknek. A borászatot 1957-ben, a magyar születésû Ágoston Haraszthy alapította és Buena Vista Carneros szeptember 7.-én ünnepli 150 éves évfordulóját. Jeff Stewart borkészítô boldogabb mint valaha. A közel 20 éves borkészítô gyakorlat és a La Crema bortermelés múltja után, a Franciáknál is tanult Jeff, lecsökkentette a teljes termelést 45000 ládára, ami éppen elég arra hogy kényelmesen átlássa az 1000 acre-t, minden tartályt és hordót. Új jelentôs beruházások biztosítják a minôséget, ilyen többek között a 60 legkorszerûbb nyitott tetôs erjesztô. 800 acre Chardonnay, Pinot Noir, Merlot and Syrah lett újraültetve. Az eredmény: vezetô minôségi bortermelés.

A délre nézô hegyoldalról a San Pablo tavat csodálhatjuk, amit látunk az varázslatos és lélegzetelállító. Távol a zajtól, távol a rohanó világtól, az idô lelassul egy pillanatra, a szerpentinen rohanó Harley-k sem dübörögnek már. Kiváló alkalom a pokrócos piknikre. Elô az érlelt cheddar-t, elô a 8-grain La Brea-t és pimaszságból Mumm apróüveges pezsgôt kortyolgatunk, takargatva. Már csak egy szelet füstölt karaván hiányzik.(La Brea csinálja a legjobb kenyeret Los Angelesben)
A szôlészetet egy jelentős hazánkfia alapította. Ágoston Haraszthy 1812 Augusztus 30.-án született a magyarországi Futak-on. A fônemesi családból származó, kémikus, kohász, 1840-ben utazott Washingtonba, hogy segítse a Magyar-Amerikai kereskedelmi kapcsolatokat. Nemsokkal később nyugatabbra vándorolt, rögvest rabja lett a csodás tájnak és megvásárolt egy 40 km² -es földrészt a Wisconsin folyó mentén. Alapítója a “Széptáj” településnek amit később Sauk City-nek nevezett el. A magyarországi helyzet további romlása és amerikai körútján szerzett tapasztalatai hatására 1840-ben Haraszthy a családjával együtt végleg kivándorolt az Egyesült Államokba.
Kalifornia. A hely ahol mindenki boldogulni tud és az éghajlat ahol minden megterem. 1848 karácsonyán a Haraszthy család Wisconsinból San Diegoba indult. Az utazás során hozzáverôdtek egy hatvan emberbôl álló kansasi szekérkaravánhoz, ami 1849 decemberében érte el a nyugati partot. Megérkezésekor megvásárolt egy jókora területet a -Mission San Luis Rey- határában és fiaival (Árpád, Attila) gyümölcsös kertet ültetett. Az akkor 650 lelket számláló városban, helyi barátaival 160 acre területet is vett, amit barack és cseresznyefákkal ültetett be. Hamarosan az üzleti életben és a helyi politikában is aktív szerepet vállalt. Lovardát, hentesboltot is létrehozott majd elindította az elsô menetrend szerint közlekedô buszvonalat. Közvetlen Kalifornia állammá válása után, az elsô választásokon 1850 márciusában megyei sheriffnek, majd San Diego elsô Marshall-jának választották. Megakadályozta Kalifornia államban távíró monopolium kialakulását és az elsô közösségi kórház létrehozása is az ô nevéhez fûzôdik.
1852-ben 210 acre területet vásárolt a San Francisco közelében található Mission Dolores területen, majd San Diegoban eladta mindenét és átköltöztette családját északabbra. Az 1857-es év jelentette az igazi sikereket, ugyanis Sonomában is földet vett, mert hamar felismerte a táj különleges bortermelôi adottságait. A helyet Buena Vista -(spanyolul gyönyörû látkép)-nek nevezte el. Haraszthy hitte, hogy a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, melyek a legnevesebb európai borokkal is versenyképesek lehetnek. 1861-ben európai látogatásáról 300 szőlőfajtával tért vissza. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Zinfandel szőlő és bor kinemesítésében. Az európai szőlőfajták azonban nem voltak elég ellenállóak az amerikai kórokozókkal és kártevőkkel szemben. 1866-ban a Buena Vista Borászati Társaságnak komoly anyagi nehézségekkel kellett szembesülnie, amikor a szőlőtőkék jelentős része elpusztult. Emiatt Haraszthy lemondott a gazdaság vezetéséről, 1867-ben pedig csődöt jelentett.
Újra a politikai életben mozgolódott, nézetei azonban a kor szelleméhez viszonyítva túl radikálisnak bizonyultak, amikor javasolta, hogy egy alkotmányi kiegészítéssel adjanak szavazati jogot a volt rabszolgáknak, valamint biztosítsanak egyenlő jogokat az olcsó munkaerőként használt kínai bevándorlóknak.
1868-ban Nicaraguába utazott, ahol cukornádültetvényt vásárolt és Géza fiával rumgyártásba kezdett. Felesége és kisebbik lánya hamarosan követte őket, ám alig két hónapra rá neje, Eleonóra meghalt sárgalázban. Ezt követően Haraszthy még egy rövid időre visszatért Kaliforniába, majd 1869 július 6-án Nicaraguában nyoma veszett, amikor egyedül indult útnak, hogy tárgyaljon egy malom megvásárlásáról. Feltételezések szerint egy krokodil falta fel, amikor megkísérelt átkelni egy folyón. Sírja a Corinto melletti Hacienda San Antonio-ban található.
Arnold Schwarzenegger nemrégiben szeptembert nevezte ki a “Kalifornia Borok Hónapjának”. A Buena Vista Carneros 150 éves évfordulója tökéletes alkalom hogy megkezdjük a boros hónapot. A dátum Szeptember 7. 2007 délután. Özönlik majd a nép, ömlik a bor, ének zene tánc, hatalmas lesz a dinom-dánom.
Hogy egy kicsit képszerűen is kifejezzem magam: Haraszthy uram ha élne, megfordulna a sírjában ha látná ezt a felhozatalt ami itt lesz!

Read more...

Főzés 600 mérföldes sebességgel / Avagy : Private Jet VS. Private Chef

Cheflaszlo Augusztus 21. 2007. Santa Monica, CA
A magán repülés persze hogy minden szakács vágya, de fôzni akkor amikor 600 mérföldes sebességgel utazol, 40000 láb magasságban, meglehetôsen próbára teheti a legjobban fûszerezett séfet is. A következôkben lehetôségünk lesz arra hogy betekintsünk, miként gyôzhetjük le a repülôt a fôzés csatájában.
A Jet gálya, ahogy minden repülô konyhája, rettentô pici és minden esetben árammal mûködik, mivel gáz nem használható. Az elektromos tûzhely mérete és teljesítménye nem megfelelô arra, hogy tökéletes sütés vagy pedig serpenyôben való pirítás történjen. Ebbôl következik, hogy ha az ötletes Séf tényleg el akarja kápráztatni a “közönséget” akkor azzal kezdje a kalandot, hogy olyan menüt állítson össze ami könnyít a cirkuszi mutatványba illô feladaton.
Nálam úgy mûködik a legjobban, hogy az indulás előtt elvégzem az elôkészítés legnagyobb részét, így a repülés közben szinte csak a tálalást csinálom. Nem adom meg az esélyt a turbulenciáknak és a leveseket kihagyom, (szerintem ezt mondanom sem kell ). A hideg tároló helyiségek picik és a turbulencia miatt a nyersanyagok könnyen vándorolnak, ezért a legjobb ötlet, ha mindent amit csak lehet ziploc-ba (zipzáros zacskó) tárolunk. Ételek, mint például saláták könnyedén keverhetôk össze zacskóban is, így elkerüljük a kényelmetlenséget a hatalmas keverôtálakkal.
Igazi paraszttál, Sió kenyér és egy üveg gyöngyözô tiszai fehér lenne a legmegfelelôbb egy laza ebédre. Viszont, a kaliforniai szakács a szalonnából sem kapja az igazi magyart és az ízletes parasztkolbászt sem tudja leakasztani a szomszéd füstölôjérôl, de a sajtokkal azért tud apró csodákat tenni. A Jet-en való szolgálat a legmegfelelôbb alkalom arra hogy felvonultassam a legritkább europai fajtákat. Sainte - Maure, Port Salut, Mahon a Spanyoloktól, Brie De Meaux Rouzaire…… mind kitûnô pezsgôvel. Sôt! Szinte csak azzal. Az elôzôkben felsorolt sajtok kilónkénti ára meghaladja a 30 amerikai dollárt, épp ezért mindig nagy sikert vált ki egy szép sajttál..
Nincsenek mélyhûtô szekrények, az összes hidegentartó naturálisan kintrôl kapja a hideg levegôt. Tartsuk ezt figyelembe amikor mélyhûtött árut viszünk az útra. Sorbét és jégkrémet is hidegentartó edényben szárazjéggel tároljuk.
Száraz ételek mint kenyér és tortilla hamarabb kiszáradnak az állandó száraz levegô miatt, ezért szûken csomagoljuk be azokat fóliába. A kenyeret tálalás előtt betehetjük a sütôbe hogy ropogós legyen. A konyha az új Jet-eken már kényelmesebbnek mondható. Legyen az 747-es vagy Gulfstream G5 konyhája majdnem minden esetben sütôvel is felszereltek, mégis legyünk készek bármilyen sütô problémára és ne felejtsük! Ha véletlenül az ételt leégetjük az nagyon komoly problémákat okozhat a magasságban. A konyha biztonságos üzemeltetése a legfontosabb. Hallottam már olyan szakácsról aki bentfelejtette a popcorn-ot a microwawe sütôben, ami ugyan szerencsésen végzôdött, de a szagok maradandóak voltak. Legalábbis darabig…..ja és nagy volt az ijedtség, mindenki összegyült és nézett nagyokat!
Semmi sem szomorúbb egy újramelegített rántottánál. Ésszerû tehát olyan reggelit készíteni ami minden esetben megállja a helyét. Quiche, spanyol tortilla vagy burrito megteszi. A porciók minden esetben picik legyenek, hiszen mindenki ül a repülés legnagyobb részében, kínáljunk sok friss gyümölcsöt és cruditét. Érthetô okoból kerüljük a babot és más fûszeres ételeket. Pezsgôvel legyél felszerelve! A pezsgô, a Bloody Mary egy jókora kanál salsával kitûnô kényeztetés.
Hamar rájön az ember hogy a helyhiány okozza a legnagyobb problémát. Mint ahogy az is, hogy mennyi áramot lehet használni. Hiányzik a (trash compactor ) szemétzúzó is és a szemét hamar felzsúfolódik. Az elektromos tûzhely (négy rózsás) körül hiányzik valamiféle védôrács, a serpenyôt könnyedén a földön találhatjuk ha nem tudjuk elkapni időben.
A föntieket betertva mindenki boldogabban repül, viszont a Jet és a Séf csatájában a Jet még így is gyakrabban kerül ki gyôztesen.

Read more...

Egy példaértékû család Beverly Hillsben


Cheflaszlo Június 22 2007 Santa Monica, CA
A harmonikus család Beverly Hillsben, a nyüzsgő város szomszédságában, nyugalmas, fákkal borított gyönyörű környezetben él. Egy vacsora alkalmával találkoztunk. Óriási kertjük kisebb mezőgazdasági válalkozással is felérne. Nyolc dél-amerikai kertész hétfőtől-péntekig termeli a családnak az összes zöldség-gyümölcsöt, ideértve a fűszernövényeket is. Az állatállományon is meglepődtem. Kakasok, tyúkok, kacsák, kecskék, fekete minidisznók, legalább hatvan nyúl, fürjek, láttam teknősbékákat és aranyhalas medencéket is. A lovardáról és a három kutyáról, na meg a macskákról nem is beszélek. Nem gondoltam volna, de mind ez Beverly Hills kellős közepén!
A vacsorát megelőzően, a kertet nappal is sikerült szemügyre vennem. Ez úgy történt hogy a kuncsaft szólt hogy mielőtt összeállítom azt hogy mit fogok főzni, beszéljek a főkertésszel. A kertész elmondása szerint a család szinte alig jár közértbe, tejterméket, kenyeret, lisztet, csokoládét, (édességet) és sötéthúsú állatot abszolút nem fogyasztanak. A halféleségeket és a tengeri herkentyűket az internet segítségével a keleti partról és Alaszkából vásárolják, amiket aztán a fagyasztókban halmoznak fel. Főzésem napján megszámoltam a hűtőszekrényeket. Hét volt a konyhában, négy az előtérben és még találtam hatot a garázsban. Ez nem tűnt kevésnek.
Az óriási, kastély jellegű házban cselédek szorgoskodnak. Valamennyien a kert hátsó részében található különálló házban laknak, így éjjel-nappal készen állnak a család kiszolgálására. Az évek során sok család életébe nyertem betekintést. Megrendelésre házhoz járok és sokszor hét fogásos luxus vacsorákat főzök. Kínálat a csillagos ég, a kereslet meg egyre növekszik. Amúgy a felmérések szerint az USA-ban (meglepően kevés), csak körülbelül 2100 személyi szakács dolgozik.
Ahol megfordultam eddig, ez volt az a háztartás ahol a legjobban megőrizték egy régi Angol úri ház hangulatát. A csokornyakkendős komornyiktól, a társalkodó nőig, a személyi sofőrtől a személyi szakácsig. Minden ahogy a nagykönyvben meg van írva. A háztartás rendezett, kiegyensúlyozott, mindent előre megterveznek, nincs idegeskedés és rohangálás. Az egész család egészségesen étkezik. A kisfiú rengeteg lazacot eszik, ami a gyermekkorban nagyon fontos táplálék a jó csontfejlődés és az Omega-3 zsírsav tartalom miatt. A halétkek mellett a család szinte csak gyümölcsön és zöldségen él és csak heti egy alkalommal fogyasztanak csirkét, a családfő báránybordát.
A menüt előző nap állítottam össze, figyelembe véve a család különleges kivánságait. Előételnek homárt sütöttem vaníliával, ezek után gyömbéres dísztök-leves következett. A helyes kis tököket sütőben megsütöttem, majd az elkészült forró levest visszatálaltam a kikapart tökhéjba. Mind a három családtagnak különböző színű tök jutott. A főételhez a fácánt Oregonból hozattam és rolád készült belőle, shiitake gombával és spenóttal megtöltve. Volt kemencében sült fokhagyma és lazac felfújt is.
Elgondolkodtató volt látni hogy a rohanó világban így is lehet élni. Aztán eszembe jutott az is, hogy amikor én voltam fiatal, a legtöbb magyar gyerek mennyivel egészségesebben táplálkozott. A lovakból és a pénzből kevesebb volt, nem voltak tengeri ételek, de gyorsételek, üdítőitalok sem. Ami az asztalra került azt a kiskertek termelték, a szárnyasok a tyúkudvarban nőttek, a tejet-vajat, túrót-tejfölt a tehénke adta, halat meg fogtunk zsebpecával.

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister