Akácos út, ha végigmegyek rajtad én...

november 10, 2007

Cheflaszlo, Santa Monica Október 29.

A magyar konyha hanyatlását többek között a nyersanyagok minőségére, hiányára szeretjük fogni és ebben tényleg van valami, mert jó alapanyag nélkül nincs gasztronómia. Szakácsaink Ausztriába járnak borjúhúsért és már a Balatonból is kifogyott a hal, de semmi baj, hiszen van mélyfagyasztott afrikai harcsa a Tescoban, meg heck is. Az ember tövig járhatja a lábát még akkor sem talál sült keszeget a Balaton partján!
A gazdaságok sem érdekeltek a minőségi áruk termelésében, vagy azok minőségi feldolgozásában. De az sem baj, hiszen kapható precízen csomagolt Argentin marhahús, kengurufarok meg számtalan hasonló, „magyarosan tájjelegű alapanyag”. (Ej! De szép idők is voltak, mikor az ősi Magyar pusztán a szittya kenguruk megkergették a békésen kapirgáló struccokat !) Előbb-utóbb oda jutunk, hogy egy igényes vendéglősnek magának kell megtermeltetnie a konyhára valót.
És mi van azokkal a magyar vendéglőkkel, amik országunk és a magyar gasztronómia hírnevét külföldön hirdetik? Hiszen számos magyar konyha működik ... folytatás itt.

Read more...

Santa Ynez borkóstoló

Cheflaszlo Július 16. 2007. Santa Monica, CA
A borvidék legfontosabb települései Solvang, Los Olivos, Buellton, Ballard és Santa Ynez. Solvang városban, az izzó utcácskákon rózsabokrok, a kerítéseken lilaakác. Solvang 32 mérföldre Santa Barbarától a 246-os autópálya mentén található. A várost Dán telepesek építették az 1911-es években. A kisváros a legforgalmasabb települése a borvidéknek. Minden valamirevaló vándor itt telepszik meg. Gyönyörű felfedezése minden utazónak, a város csodálatos, pici európai utcák, apró boltocskák és Dán pékségek sorakoznak. Minden sarkon egy borkóstólóba botlunk. S a város felett, a házsorok végében mélyzölden hatalmasodik a kincset termő szőlőhegy!

2007-es évjárat kezdete már jól látható! A legtöbb szőlőskert befejezte a virágzás szakaszát és a tőkéken fiatal fürtök sarjadnak. A pincékben még javában folyik a palackozás, a sorokat brigádok lepik el, kezdődik a lugasok felkészítése, a fürtök védelme a penésztől, megkezdődik a szüntelen csata a “bor-ropogtató” mókusokkal és az ürgékkel.
Santa Ynez Valley Kalifornia legfiatalabb borvidéke. A bortermelés kevesebb mint három évtizede kezdődött, a szerény kezdeteket követően mostanra 9,500 acres-ön folyik a bortermelés. A 34 pincészet bora világhírű – sehol a földkerekségen nincsen olyan magára valamit is adó borkereskedés, ahol ne találna Firestone Chardonnay-t a vándor.
Egy film a borról. Egy film a barátságról és az életről. Egy film a szenvedésről és a szerelemről. Ezen a borvidéken forgatták a Kerülőutak nevü filmet. Az Alexander Payne rendezésében készült remekművet 2004-ben láthattuk a mozikban, a bortúrát viszont a mai napig végigjárhatjuk. A városban kapható térkép sigítségével akár biciklivel is végigkóstolhatjuk a filmben szereplő pincéket.
A napot Los Olivosban kezdtük, az Arthur Earl pincészet fogadóházában. A tizenkettő borból álló listáról ötöt lehetett választani. Viognier, Grenache, A Genoux, Barbera és az édes Moscato volt a választásom. Mindegyik bor fiatal 2-4 éves volt. A szomszédba könnyedén átlépve már a Daniel Gehrst ízlelgettük majd Alexander & Wayne következett. Erre nagyon vártunk a rizlingjei miatt. Tizenegy bort kóstoltunk csupán hat dollárért, Pinot Noir és a Merlot nagyon ízlet, ebből vettünk is és amire a rubin zinfandelhez értünk a borkészítő is megérkezett a pincészetből. Louis nagyon szereti a bortermelést, negyven éve csinálja és kézzel szedi a szőlőjét. A rizlingje kiváló volt és megjegyeztük neki, hogy ezeknél bizony csak egy jobb édes desszertbor van ezen a világon: Szepsi István tokaji eszenciája. Ledöbbentünk amikor a válasza az volt hogy az utca másik oldalán a sarkon van egy borkereskedő aki díszcsomagolásban Tokajit árul. Igaza volt. A picurka üzlet polcán tényleg ott ékeskedett a jó magyar Tokaji 5 puttonyos. A barátságos eladó/tulajdonos rákapott az alkalomra és rákérdezett a Tokaji helyes kiejtésére. A puttonyokat is elég viccesen ejtette.
Különben, Los Olivos egy pindúr miniváros a dombok között Solvangtól 4-5 mérföldre. A település pár házból áll és csak egy utca van amin egymás után sorakoznak a kóstolóházak. Az egy utca blokkon megszámoltunk tizennyolc borkóstolót.
Los Olivosból biciklivel indultunk tovább északnak, az uticél a Firestone borászat. Pár mérföld után a Foxen Canyon csupasz dombjain tekertünk. Rettentő a hőség-a szárasság, az út kihalt, sehol egy lélek, fölöttünk “red tail” keselyúk keringenek. Félóránként dübörgő tűzoltó autó porolja be az utat. A szomszéd hegy hetek óta ég. Az óriási tűz mérföldekről látható.
A Firestone nagyon komoly. Tanultunk a szüretről, az érlelésről és a különböző hordó fajtákról. Tizenkét dollárért tizenegy bort kóstoltunk és a kristály poharat is magunkkal vihettük. A canyonba tovább tekereve elhaladtunk számos világhírű borászat mellett. Curtis, Koehler, Fess Parker és Zaca Mesa. Foxen borászat volt az utoló állomásunk. Bírtuk volna tovább, de a borászatok 4 orakkor bezárnak. Szerintem biztonsági okokból. Nem akarják az amerikaiak hogy a spicces túristák az útmellett bogdácsoljanak.

Read more...

Ahi Tuna Fürj Tojásokkal

Cheflaszlo 9/29/2007 Santa Monica, CA

A tonhal darabot fűszerezzük sóval és őrölt feketeborssal majd belehembergetjük köménymagba. Forró serpenyőben egyenletesen, hirtelen minden oldalát megsütjük.. A hal belsejét teljesen nyersen kell hagyni. Sütés után forrón keresztbe felszeleteljük és a képen látható módon fürj tojásokkal és uborkával tálaljuk. Ügyeljünk arra hogy a tonhal felseje nyers maradjon, ha túlsütjük a hal íze könnyen pocsolya ízűvé válhat.

Read more...

Serpenyőben sült lazac, sült céklával

date: 6/19/2007 Santa Monica, CA

A kínaiak szerint addig nem lakik jól a test, amíg meg nem kínálják mind az öt alapízzel: az édessel, a savanyúval, a keserűvel, a csípőssel és a sóssal. Ebben, ismerve a modern gasztroenterológia felismeréseit, valószínűleg igazuk lehet, hiszen eszerint a változatosság nemcsak gyönyörködtet, de egészséges is.
A recepthez Kaliforniában nagyon elterjedt baby céklát használtunk. Baby cékla többféle színben jön, arany, bordó és fehér. Elkészítése. Magasabb falú serpenyőbe tesszük a megmosott céklákat. Nem kell megpucolni őket. Meglocsoljuk oliva olajjal (ne sajnáljuk) és ecettel, só majd bors következik. Aluminium fóliával letakarjuk és közepes hőfokú sütőben puhára pároljuk. A sütőből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük és egy rongy segítségével könnyedén lepucoljuk a héját. Amikor lehült szeletekre vágjuk és félretesszük.
Világszerte elterjedt és olcsón kapható a lazac, ami persze nem igazi vadvízi, hanem halfarmokon tenyésztik. Vehetjük egészben, így még olcsóbb. A friss halnak fényes a szeme, fényes a bőre, a kopoltyúja világítóan piros. Egy óvatlan pillanatban próbáljuk megnyomkodni, ha lehet, szagolgassuk meg: a húsa legyen rugalmas, semmiképp sem puha, és ne legyen „halszaga”, mert az annyit jelent, hogy már nem friss. Figyeljünk oda, mert Magyarország szupermarketjeibe gyakran érkeznek „akciós” halak.
A lazacot sajnos könnyű elrontani, hamar mocsárízű lesz és kiszárad, ha teljesen megfőzzük vagy átsütjük. Járjunk el kíméletesen! Szaknyelven szólva: ne engedjük, hogy a hal maghőmérséklete 50 Celsius-fok fölé emelkedjen. A japánok gyakran eszik nyersen, de az olasz konyhában is készül nyers halból étel, a carpaccio, és világszerte elterjedt a nyers „tatárlazac”. A peruiak citrusgyümölcsök hideg levében „főzik” meg a halat, ebből lesz a seviche és a tirradito.
Skandináviából kiindulva az egész világon elterjedt a „gravlax”, a pácolt lazac készítése.
A lazacot fűszerezzük és pácoljuk tetszés szerint, nehéz elrontani. Mi friss fűszernővényeket ajánlanánk, egyszerűen sót és borsot. Forró serpenyőben hirtelen sütjük. A képen látható lazac tökéletesre van sütve. Ne tegyük azt meg amit a déli szomszédaink tesznek. Mexicóban a halat mindenki hülyére süti. A túlsült hal élvezhetetlen.
Tálaláskor a lazacot és a céklát is locsoljuk meg finomán oliva olajjal, vagy ha van szarvasgomba olajjal.

Read more...

Párolt garnélarák citromos risottóval


6dl zöldséges alaplé
2 dl risotto
oliva olaj, vaj,
½ közepes vöröshagyma
½ dl Chardonnay
½ citrom leve
parmezán sajt
só, bors,
Rizottót olajon felhevítjük rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd forró zöldséges alaplével fölengedjük, fűszerezzük sóval és őrölt feketeborssal. Rádobjuk a petrezselymet, egy kanál vajat, ráöntjük a Chardonnayt, rácsavarjuk a citromot és letakarva, közepes tűzön (néha kavargatva) puhára pároljuk. A jó risottó puha és szaftos. Ha főzés közben a levünk elpárolgott akkor öntsünk egy kis vizet hozzá.
A rákot forró serpenyőbe, vajon 2-3 percig pároljuk, de grillezhetjük is. Tálalás előtt a risottóba reszelt parmezán sajtot reszelünk. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc


Read more...

Rozmaringos, narancsos bárányborda sáfrányos rizottóval


6 főre
1.5 kg bárányborda
40 ml fress narancslé
40 ml száraz vörösbor
6 evőkanál oliva olaj
2 kanál Japán rízsecet (mirin)
1 kanál reszelt narancshéj
1 kanál friss rozmaring (apróra szelve)
só, bors
Az anyagokat összekeverjük, ez lesz a páclevünk. A bordákat csont mellett keresztbe félbevágjuk, pácoljuk (30 perc) majd forró grillen sütjük. A jó bárányborda kívül ropogós, belül viszont porhanyós és véres. A teljesen átsült bárányborda ízetlen, száraz és rágós. Ajánlatos a bordákat a forró grillen csak hirtelen megsütni (4-5 perc) majd forró sütőben (8-10 perc) befejezni a sütést. A húst 5 percig langyos helyen (a sütő közelében) pihentetjük, majd újra csont mentén keresztbe félbevágjuk.
A rizotto elkészítési ideje 45 perc.Tálban csontlevet forralunk és a sáfrányt majd a rizottót belekeverjük. Sóval, borssal és friss kakukkfűvel ízesítjük. Egy pohár rízsre három pohár levet számoljunk. Kevergetve addig főzzük amíg majdnem puha már, majd apró kockákra vágott zöldséget keverünk bele, tetszés szerint válogathatunk, sárgarépa, petrezselyem gyökér, spárga, zeller. Majd egy pohár tejszín következik és egy félmaroknyi parmezánsajt. A kész rizottóba finomra vágott petrezselymet keverünk és forrón a báranybordákkal tálaljuk.

Read more...

Mustáros, Confit Nyul

4-6 főre

2 egész nyul
Füstölt bacon (almafával füstölt)
Zöldségek tesztés szerint
Apró újkrumpli
½ liter zöldség olaj
3 evőkanál liba/kacsa zsír
só, fekete őrölt bors,
1 evőkanál cukor
4 gerezd fokhagyma
Kakukkfű
Mártás:
2 evőkanál mustár (Creole)
6 evőkanál almaecet
2 tojás sárgája
1 evőkanál víz
2 evőkanál cukor
só, fekete őröltbors,
2dl Tejszín
Keverőtálba összekeverünk 2 evőkanál almaecetet a mustárral majd fóliával letakarjuk és 6 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ez azért szükséges hogy a mustár érlelődjön, íze teltebb legyen.
A nyulat megtisztítjuk majd részeire bontjuk. 4 comb, 4 mell részeket alapossan bedörzsöljük a cukorral, a fokhagymával, sózzuk és fűszerezzük az őrölt borssal, majd ½ órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
A 4 bordából kettőt vágódeszkára teszünk és a borda csontokat késsel föltisztítjuk majd az előzőekhez hasonlóan bedörzsöljük a fokhagymával, a cukorral, fűszerezzük és hozzátesszük a combokhoz.
Az olajat és a zsírt lábasba tesszük és lassú tűzön langyosra melegítjük. A nyul darabokat a szűzpecsenye kivételébel óvatossan a lábasba tesszük, (az olaj lepje el a darabokat) majd közepes hőfokon, sütőben készre főzzük (kb. 2 óra). Akkor van kész amikor a combcsontok könnyedén kihúzhatóak. A sütés közben ügyeljünk arra hogy a hús ne barnuljon meg.
Amikor a confit elkészül, a nyul darabokat óvatossal kiszedjük a zsírból és langyos helyen, tálalásig tároljuk.
A maradék kettő bordát kicsontozzuk, a szüzpecsenyéket egyenlő részekre kb. 5 centis darabokra szeleteljük, fűszerezzük sóval és borssal majd a vékony szalonna szeletekkel betekerjük, hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a mártást.
Közepes serpenyőben összekeverjük a tojást, cukrot, sót és a mustáros keveréket amit az előzőekben szobahőmérsékleten érleltünk. Fűszerezzük fekete borssal majd lassan belekeverjük a tejszínt és a vizet, majd lassú tűzön (állandóan kevergetve) addig főzzük amíg be nem sürűsödik. (kb.10 perc).
Egy másik közepes serpenyőben megsütjük a szalonnás nyul darabokat. A sütéshez használjunk az előzőekben megmaradt nyul zsírjából. Amikor készen vagyunk a darabok két végét hajszál vékonyan levágjuk hogy szép fehér húst mutassanak.
A képen látható módon tálaljuk, köretnek párolt újkrumplit és párolt zöldséget használjunk.

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister