Le Puyi zöld lencse

december 14, 2007

Santa Monica December 13 Cheflaszlo

A szegény ember kaviárja. Mondják a Franciák a lencséjükre, ami talán az egyik legkülönlegesebb karakterű az összes hüvelyes közül. Apró méretéből következően (4-5 milliméter) táplálóbb, aromája erőteljesebb és héja is lágyabb. Keményítőben szegényebb, emiatt könnyebben emészthető és főzése is sokkal gyorsabb, áztatni sem kell! Hideg vízben feltesszük majd 25 perc múlva már kész is van.
A kék anthocyanin pigment keveredik a sárgás héjjal, ettől kapja ezt a különleges és egyedi fakó zöld színt. Ez az összetevő a vérerek erősödését is szolgálja. Sajnos főzéskor elveszti egyedi színét és ugyanolyan világosbarnára változik, mint a többi átlagos lencsefajta.
(Ez a cselekedet nem kimondottan illendő egy lencse-arisztokratához! Világos zöld árnyalatában szebben mutatna a fehér porcelánon mint köret és díszítőelem!)

A Gallo-Román Korszakban alakult ki a lencse Le Puy völgyi termesztése, majdnem 2000 éve. Számos egyedi, természeti körülmény párosodik ezen a lélegzetállító Auvergne vidéken. A lencsemezők 600-1200 méteres tengerszint feletti magasságban húzódnak, az ültetés március környékén kezdődik amikor a hőmérséklet már eléri az 5 celsius fokot. A zöld lencsének nem kell egyéb mint jó nitrogénes talaj, ami bőven adott ezen az ásványokban is gazdag vulkánikus termőföldön. Trágyázásra sincs szükség, mert anélkül is ideális minden körülmény.
Van valami más is ami rendkívüli hatással van a lencse minőségére, ez pedig az éghajlat. Nyáron a délnyugati Cantal és a Margeride, délkeletről pedig a Vivarais óvja védelmező falként a földeket. A hegyvidéki fekvés garantálja az elegendő napsütést, a meleget és a forró száraz levegőt ami a lencsét nem hagyja teljesen megérni. Igy a keményítő-tartalom alacsony marad és ha a betakarítást augusztus végéig vagy szeptemberig halasztják, akkor a szemek -természetes körülmények között- maguktól is beszáradnak.

A ünnepek tökéletes alkalmat kínálnak a lencsefogyasztáshoz. Az újévi lencsefőzelék rántotthússal, vagy malacsűlttel, soha nem maradt le családi asztalunkról! Babona -hogy az újévben sok pénzt jelent-, vagy nembabona csak szokás, teljesen mindegy, mindenképpen jólesik az embernek! (Főleg a Szilveszteri buli után, színte gyógyír a kissé másnapos gyomrunknak!)

Sokféleképpen elkészíthető, ragunak, pűrének, levesnek, főzeléknek és akár felfújtnak is. Zöld salátaágyra helyezve kipróbálható, mint lencsesaláta is.
Legyen egy grillen megfüstölt sertés flecken, vagy akár a kedvenc tűzdelt-bárányborda receptem, a zöldségekkel párolt lencse kiváló körete bármilyen hússzeletnek, csülöknek, füstölt húsnak, újévi sűltmalacnak és még a halételeknek is. Ragunak párolt hagymára dobjuk, kockázott zöldségekkel és tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük, ( a friss kakukkfűvet ne felejtsük) csontlével felengedjük és lassú tűzön 20-25 percig pároljuk. Liszt nélkül készítsük, rántás nélkül. A Puy zöld lencse az amazon website-on (www.amazon.com) kapható, az ára sem sokkal magasabb a többi lencsénél, érdemes hát kipróbálni!

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister