A Francia utcabál lepipálta a Magyarok Nagyasztalát!

július 12, 2008

Én sem vagyok egy Francia imádó, de be kell hogy valljam, a múlt héten megrendezett Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiváljának hirdetett Királyok Nagy Asztala elbújhat a Francia intézet által szervezett utcabál mögött.
A kínálat? Francia sajtok, borok, illatszerek, ánizs cukorkák, frissensült crêpe és egy látványosan pörgő szopós malac. A Le Jardin de Paris étterem kuktája fűszervajas csigát, gusztusos francia kolbászt és lapos alaktalan csirkemelleket sütött. Máris éhesek is lettünk, de okosan kitartottunk a következő állomásig, a Lánchíd pesti hídfőjéig, a kemencés lepényig (700Ft.). Hétvégenként a Lánchidat teljes hosszában lezárják és kézműves vásár, zene, finom étel van. A lepényből a kolbászos a legfinomabb és addig haza ne merj menni, amíg meg nem kóstolod a parázson sült királyi kürtöskalácsot (1000Ft.)!

Francia utcabál a Bem rakparton:
A Francia Intézet idén rendhagyó módon kétnapos utcabált rendez a Bem rakparton. A július 14-e déltől 15-e estig tartó mulatság ebben az évben a francia és magyar tájegységek kirakodóvásárával egészül ki, amelyet a Francia Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltsége szervez a Francia Gazdasági Év Magyarországon nyitóeseményeként. Július 14-e a franciák nemzeti ünnepe: 1789-ben ezen a napon foglalta el a forradalmi tömeg a bevehetetlennek hitt börtönt, a Bastille-t. Hogy ez az esemény mennyire közös ügyévé vált az európai országoknak, mutatja a történelem további alakulása - ám idén nemcsak ez szolgáltat jó apropót a franciák nagy napjának illő budapesti megünneplésére, hanem a Francia Intézet 60. évfordulója és a Francia Gazdasági Év nyitánya is. A Bem rakpart Szajna-parttá válásának csudálatos metamorfózisa az idén kétnaposra duzzad, s ezen idő alatt kifulladásig mártózhat meg a francia kultúrában a látogató.


Read more...

Kajszi lekvár, sima és diabetikus


Az üvegek, kupakok fertőtlenítésével kezdjük, használjunk szalicilt és forró vizet.

Langyos vízben megmossuk a barackokat majd egy méretes edénybe rakjuk, felöntjük forrásban lévő vízzel, tűzre tesszük és felforraljuk. Amikor a víz újra forrni kezd 1-2 percig még kevergetjük, szűrőkanállal kiszedjük a barackokat (másik fertőtlenített edénybe) és amikor lehűlt hámozzuk, magozzuk. Megmérjük és minden 1 kg barackhoz 0.5 kg cukrot számolunk (vagy ízlés szerint).

Visszatesszük a barackunkat a tűzre. Amikor forr belekeverjük a cukrot, állandó kevergetéssel 2-3 percig forraljuk majd hozzáöntjük a dzsemfix-et és még fél percig forraljuk. Dzsemfix: 1.25 kg barackhoz számoljuk 1 tasak (25g).

Az üvegeket teljesen töltsük meg, zárjuk le a kupakokkal és legalább 5 percig fejjel lefelé tároljuk.

A diabetikus lekvárhoz használjunk a cukor helyett fruktóz-t (fructozum). Diabetikusoknak az orvos receptre felírja, majd a gyógyszertárban kiváltható.

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister