Az Eredeti Tortilla Recept -húsos, halas, csirkés, zöldséges (Guacamole, Salsa)

július 30, 2008

Ez a recept azért az egyik kedvencem, mert azokban az időkben mikor még Kaliforniában főztem, a mexicói szakács barátaim állandóan ezt ették a konyhán, -minden konyhán. A húsnyesedéket gyűjtötték össze, -főként bélszínből és szinte minden harmadik nap ez volt a terítéken, de senki sem bánta. Ebéd előtt gyorsan meggyúrták, kinyújtották a tésztalapokat és fél óra múlva már falatoztunk is.

Nyersanyagok/elkészítés:

300 g. finom (búza) liszt
2 kávéskanál sütőpor
2 kávéskanál tengeri só
170 g disznózsír
1 csésze forró víz (180ml)

Keverőtálba összekeverjük a lisztet a sütőport és a sót. Egyenletesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt, eldolgozzuk és hozzáöntjük a forró vizet. Legyen olyan forró amennyire csak lehet, annyira amennyit a kezünk elbír. Dagasztjuk, ha nem válik el az oldalától, adjunk hozzá egy kis lisztet, jól dolgozzuk meg, majd pihentessük letakarva legalább egy órát. 10-12 gömbölyű golyócskára szedjük, majd a golyókat liszttel megszórt gyúródeszkán, vékonyra kinyújtjuk. Legyenek egyenlő nagyságúak. Pontosan milyen vékonyak? Mint egy tortilla lap: kicsit vastagabb mint egy palacsinta.
A lapokat forró vas serpenyőben pillanatok alatt kisütjük.

Töltelék:

Nekem legjobban a steak-es ízlik a füstös íze miatt, ebben az esetben angolosra sültet nem ajánlok. A megmaradt nyesedékeket fűszerezzük ízlés szerint, szabad tűzre-rácsra dobjuk (kell a füstölt íz), majd apró csíkokra szeljük. Használhatunk grill csirkét, halat, vagy csak zöldséget is. Vágjunk hozzá friss koriandert, hagymát, de sose hagyjuk ki a jellegzetességet a salsát és a guacamolét!

A világ legjobb salsa-ja: grillezett paradicsom, grillezett jalapeño paprika -jól égessük meg, tengeri só, fekete őrölt bors, friss koriander, pici fokhagyma. Turmixoljuk és hűtsük. Salsánk legyen erős, pikáns, füstös, ha van chipotle (füstölt jalapeño) konzervünk, tegyünk bele azt is! Megjegyzésként mondom, ez utóbbi annyira kedvencemmé vált az USA-ban, hogy szerintem bele fogok halni, ha Magyarországon nem lehet hozzájutni. Az egyik legkomplexebb erős íz ami valaha a számba került.

Guacamole: Azték eredetű étel, eredetileg csak avokádót, paradicsomot és sót tartalmazott, amit molcajete-ben zúztak pépesre. Manapság mindenkinek megvan a saját receptje. Sajátom csak annyiban különbözik a többitől, hogy villával töröm meg az avokádókat és a paradicsom, amit belekockázok grillezett és hámozott. A grillezés ebben az esetben is fekete paradicsom eléréséig megy. Valójában majdnem minden alkalommal máshogy készítem, ízlés szerint és ha van chipotle, akkor ebbe is teszek egy kicsit. Tengeri sót használok kevés fokhagymát, fekete őrölt borsot. (Ha nem akarod, hogy oxidálódjon tedd vissza a magokat a pépbe.)

Tehát, a lapok kisültek, amíg friss és könnyen hajtható pakoljuk meg a kívánt töltelékkel, hajtsuk félbe és harapjuk, együk, élvezzük. Kiváló szabadban fogyasztani, tökéletes nyári étel, bontsunk ki hozzá egy üveg sört (vagy kettőt)!

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister