A Magyar Gasztronómiai Egyesület Elnöke írtózik a magyar konyhától és hagyományoktól !

december 11, 2008Kedves Cheflászló!

A Nagy Levin (blogozó): Szerettem volna a BSZ keretein belül megértetni veled, hogy milyen szinten lejáratod magad a szakma jórésze előtt.
Te azt hiszed, hogy ezzel a tevékenységgel jól benyalhatod magad bizonyos körökbe, pedig nem is tudod, hogy a látszólagos ellenségeskedő felszín alatt mekkora is az átjárás a két szervezet között.

CL: Mindenkinek adva van a lehetôség a véleményalkotásra. Az hogy ki járatja le magát és egyben a szakmát, a magyar konyhát, az azt hiszem nem én vagyok. Országunknak csak a jóhírét keltettem eddig, nem stílusom a nyalakodás, számomra nincsenek oldalak, nincsenek "bizonyos körök", senkivel sem tartom a kapcsolatot. Friss hús vagyok a hazai piacon.

A Nagy Levin: Itt főként a két elnök között van ellentét, de az általad választott oldal hamarosan el megy nyugdíjba és akkor lesz majd egymás nyakába borulás. Akkor Te, a mostani viselkedésed miatt kényelmetlenné válsz a számukra és persona non grata leszel ott is.

CL: Molnár B Tamás és a szervezete miatt kialakult egy olyan patthelyzet ami tûrhetetlen és kettészakította a szakmát. Szakácsaink a fejlôdés helyett kezdenek megrekedni, inkább azt találgatják, vajon társuk melyik táborhoz tartozik. Elveszett a bizalom, kipusztulóban a törekvés. Rossz irányba haladunk, ebben azt hiszem egyetértünk.

A Nagy Levin: Tudom, hogy Tamásék korábban lepattintottak és ezért benned forr a gyűlölet, de lehetne annyi tartásod, hogy ezért nem csinálsz magadból bohócot ennyi ember előtt.

CL: Az hogy Molnár B Tamás cikklopással vádol az nem érdekel. Tisztában vagyok vele, írásai javát külföldi szaklapokból, könyvekbôl másolja. De itt nem arról van szó. Az elveirôl, a cselekedeirôl, a nyilvános szerepléseirôl. Személyes találkozásunknál bebizonyosodott hogy hatalmas bûntudatú emberrôl van szó, olyanról aki nem mer a sértett fél szemébe nézni, inkább minden szó nélkül, gerinctelenül elkullog. Abszolút negatív élmény volt.

A Nagy Levin: Tudod, egy perc alatt megfejtettem, hogy Gift nevében is Te írsz. Ez annyira gyerekes húzás...

CL: A Molnár féle blogon "Gift" nem én voltam, nagyon sok bejelentkezett név nem hozzám fûzôdik. A húzást gyerekesnek is nevezheted, de errôl szól a blogozás. Azért találták ki hogy az emberek véleményüket szabadon elmondhassák egy adott témához kapcsolódóan -ha már a blogján engedélyezett a hozzászólás.
Molnár B Tamás írásaiban olvastam azt hogy a magyar kritika az csak egy "angyali hárfazene" a külföldihez képest, nem értem hát mire ez a felháborodás és miért moderálja a http://www.buvosszakacs.hu/ -ot már évek óta? Az hogy a bûvösszakács leeresztette a várkapukat és nem engedélyez egy hozzászólást sem, az meglepett egy kicsit. Nem kéne ennyit érzékenykedni, moderálni és akkor normális keretek közé lehetne szorítani ezt az egész ügyet. A Bûvös Szakács blog ennek ellenére rendkívül szines, érdekes információanyag minden szakmáját kezdô szakács számára.

A Nagy Levin: Értem a motivációdat, de megvetem. Furcsa és érthetetlen, hogy ha a tizede igaz annak amit magadról állítasz, hogyan állhatsz be az alá a zászló alá...

CL: Azért mert van egy weboldalam ahova összegyûjtöm a sztoriaimat az nem jelenti azt hogy sokat képzelek magamról. Ne legyél rosszmájú. Saját zászlómat lobogtatom. Saját ötletek, saját kivitelezés. Bizonyítanom sem kell senkinek.

A Nagy Levin: Én személyesen ismerem Tamást. Hát nem egy Cicero ha közönség előtt kell beszélnie és "sajátos" az egyénisége, de hihetetlen lexikai tudással rendelkezik. A BSZ nem véletlenül annyira népszerű. Több mint 3e ember találja meg rajta nap mint nap amit keres. Nevezetesen a magas szintű ismeret terjesztést. Talán 30-40-en vagyunk akik kommenteljük is. A legtöbben amatőrök, de vagyunk jó néhányan szakmabeliek is.
Kisfilmed nagyon pontosan kiemeli mondanivalója lényegét. Ha látod a magyar gasztronómiai valóságot és nem csak szakmunkás de ínyenc is vagy, akkor Te sem láthatod másképp.

CL: Az utóbbi konferencián sem villogtatta a lexikai tudását (finoman fogalmazva), csak makogást és felkészületlenséget láthattak az összegyültek. Nem voltam jelen így többet nem tudok mondani.
A kisfilm újdonsággal nem szolgál, bár óriási érdeklôdést keltett, már az elsô órákban több százan megnézték. A Magyar Gasztronómiai Egyesület irányelveinek az ízelítôje. Az irányzat amit Molnár B Tamás MGE-je hirdetget, nem más mint egy kupac szar szerintem. A magyar gasztronómiában vannak hibák, de ne beszéljünk már válságról állandóan! Ha az az egyetlen megoldás hogy letagadjuk a multat, a paprikás ételeket, akkor abból nem kérek, köszönöm szépen!

A Nagy Levin: Az általad oly nagyra tartott oktatás a valóságban rettenetesen hiányos. Sok helyen olyan iskolákban képeznek "szakácsokat" ahol nincsenek meg sem a szakmai, sem a személyi feltételek. Olyan iskolákban, amelyek egyszerre képeznek asztalosokat, kisállattenyésztőket, villanyszerelőket és szakácsokat. El tudod képzelni, hogy milyen szakmai felkészültséget jelent egy ilyen iskola? El tudod képzelni, hogy az ilyen helyekről kikerülő gyerekek még nem láttak bárányhúst csak birkát? Hogy annyit tudnak róla, hogy van eleje meg hátulja és lehet belőle pörköltöt főzni? Hogy szakmai kreativitásuk odáig fog terjedni, hogy a rántott sertésbordát óvári sajttal, lilahagymával és főttkukoricával töltsék?

CL: Ügye nem azt akarod mondani, hogy Molnár Úr fontolgatja az iskolai oktatást? Mert ha igen és oktatni is fog, akkor komolyabb a baj mint gondoltam!
Soha sem dicsértem és nem is szidtam az oktatási rendszert. Hibák vannak, de hol nincsenek mond meg nekem? Úgy érzem, az MGE által diktált megoldáshoz vezetô út, több kárt okoz mint amennyit használ majd. Az MGE irányelveket (mérsékelten!) bemutató kisfilm felvázolja azt a kárt amirôl beszélek. Nem látok mást mint egy nagy káoszt, sárdobálást, országunk, tradicionális éttermeink lejáratását, nemzetközi szinten.

A Nagy Levin: Tudod mit mondott az egyik fiatal segédem 3 év iskola és 2 év konyhai gyakorlat után pár éve az általad is említett BBQ Ribs-re? "Fújj, ilyen cukros szart én meg nem eszek!" Meg se kóstolta! De hallottam én már hasonlót ismert hatvanas séf szájából is zsűrizés közben...
Ez a nagy magyar gasztrovalóság!
Nem hiszem, hogy Te tényleg a "másik" oldalon állsz... A fagyasztóból előszedett, mikróban kiszárított húsok, a porból, víz hozzáadásával összerántott mártások, a Maggi levesek vagy a borzalmas plastic ebédet kínáló "ételgyárak" oldalán...

CL: Kiváncsian várom azt a gasztronómiai mûsort (Az Étterem) amit a TV1 sugároz december 27.én 18:00-kor. Sikerült betekintenem a kulisszák mögé és úgy érzem végre születik egy olyan mûsor, aminek nincs más szándéka mint, hogy pártatlanul építse a magyar gasztronómiát. Ez a vetélkedômûsor egyébként 23 részben jelentkezik majd hetente egyszer. Több ilyen jellegû dologra van szükségünk, amibôl nemcsak a tanulók, de mi profik is meríteni tudunk.

A magyar éttermi helyzetet abszolút világszinvonalúnak itélem. Eszméletlen jól érzem magam Budapesten, imádom a Menzát, gyakran járok a Derynébe is. Egyre több a kedvenc helyem. A Fratelli pizza házhozszállítva üti a többit. Sokkal jobban étkezem mint az USA-ban és az a lényeg!
Kerülni kell a multikat, támogatni a kistermelôket, a magyar biot is (igaz Molnár B Tamás?).
Magyarországnak semmi baja, kicsit olyan mint egy nagy falu (vidékre húzz gumicsizmát), de feltétlenül le a kalappal, szuper hely lett az elmúlt tíz év alatt. Vidámnak kell lennünk, semmi más.

Nem beszélve arról hogy a szakácsaink sokkal felkészültebbek, még nyitottak is, kisebb hibák kivételével minden jó irányba halad. Nem kell mást tennünk mint hagyni ôket dolgozni, okos ember a magyar, ki fogja találni. Bízzunk benne.

A Nagy Levin: Gondold át még egyszer...

CL: Köszönöm hogy elmondhattam, mindenki gyakoroljon egy-kis önkritikát (ez néha rám is vonatkozik) PEACE!

(cheflaszlo)

Üdv:
A Nagy Levin
Kapcsolódó cikk: A Válság Nem Létezik

....

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister