French Laundry szakácskönyv: Tuile receptje (tonhalas előétel tölcsérben)

január 01, 2009


Angolról fordította Molnár B. Tamás és Bittera Dóra


Tuile (tonhalas előétel tölcsérben)
(Az egyszerűség kedvéért nevezzük vékony, ropogós ostyaféleségnek.)

7 evőkanál liszt,
4 kávéskanál cukor durva só
12 dkg vaj
2 tojásfehérje
fokhagyma
parmezán

Hét evőkanál lisztet összevegyítünk négy kávéskanál cukorral és egy kávéskanál durva sóval. Külön edényben habosra keverünk 12 dekagramm vajat, majd a két edény tartalmát összedolgozzuk.Erőteljes mozdulatokkal belekeverünk még két (hideg) tojás fehérjét, végül kevés nagyon finomra vágott fokhagymával és parmezánnal ízesítjük. A kész tésztából spatulával sütőpapírra vagy szilikonlapra 10–12 centiméter átmérőjű, vékony korongokat formázunk, amolyan kicsiny palacsintákat. (Hogy egyformák legyenek, készíthetünk hozzá sablont is.) Meghintjük fekete szezámmaggal, majd 200 Celsius-fokon négy–öt percig sütjük. (Míg egyenletesen barna lesz.)

Ekkor a tepsit a sütő nyitott ajtajára húzzuk (hogy ne hűljön túl gyorsan a tészta), s a lapótyákat egyenként tölcsérré sodorjuk. A tölcséreket „varratos” felükkel lefelé visszatesszük a sütőbe (jó sűrűn, hogy ne guruljanak el), s további három-négy perc alatt ropogósra sütjük. Lehűtjük és a tonhalas krémmel megtöltjük. Kiváló előétel. Közben máris eszembe jutott, hogy reggel láttam amint a szakács a finomra vagdalt tonhalat kikeveri olívaolajjal, kevés citromolajjal, finomra aprított snidlinggel és mogyoróhagymával. Sózta, borsozta, hűtőszekrényben pihentette...."

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister