Tésztadagasztás Csíki módra

január 13, 2009


Nem kenyerem vendégeim átilányítása egy idegen blogra, de meg kell jegyeznem a 2009-es év legnagyobb meglepetése az a Food & Wine és Chef Csíki Sándor blogja.

Az írások tiszták, érthetőek és értékessek, de mégis amit a legjobban írigylek azok a fotók, amik napról-napra egyre jobbak. Gratulálunk.

forrás Food & Wine:
"A TÉSZTADAGASZTÁS és kenyérsütés embermillióknak évezredek óta minden különösebb tudományos ismeret nélkül is ragyogóan sikerült. A kelesztett kenyerek felfedezése óta hihetetlen mennyiségű tészta készülhetett.
A következőkben röviden összefoglalom azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket nem haszontalan tudni. Ezeknek az ismereteknek a birtokában talán többen leszünk, akik hamarabb rájövünk, hogy vajon miért is nem sikerült, vagy, ami talán fontosabb, miért is sikerült kedvünkre való kenyeret, kelt tésztát készítenünk...."

‘A kenyérsütés biokémiája és a Fehér-ház inasa’ tovább…

Read more...

A kacsamellet elég gyakran ehetetlenné sütjük!

(a képen látható ételt nem én készítettem)

Ha kacsamellet közepes hőfokú vagy esetleg hideg serpenyőben kezdesz el sütni, akkor olyan lesz mint egy cipőtalp! Csak forróban szabad (vas serpenyőben vagy lapon) bőrrel lefele 5-6 perc, fordít 3-4 perc, pihentetés, tálalás előtt visszahuzatom forró sütőben 2-3 perc, szeletelem vékonyra keresztbe nem hosszába.

Budapesten 3 étterembe ettem kacsamellet, 3 ból 3 volt cipőtalp, olyannyira, hogy még a késemmel sem sikerült felaprítanom. Az éttermek között ott volt a Déryné (volt kedvenc helyem). Divat a hosszában való szeletelés is, ami szerintem butaság.

Sok mindent el lehetne mondani kacsasütésről, de most csak ennyire maradt időm. Megemlíthetném a sous-vide kacsa technikáját, de azt szerintem legjobb ha a Csideinél olvasod el. http://culinartist.blog.hu/

---

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister