Szakma. Most is tudsz segíteni!

március 10, 2009

(Egy segítségkérő hozzászólás a hejszakácsokon)

"Szakácsnő vagyok és a megkülönböztetést nem csak tanfolyami szakképzettségem miatt, de női mivoltom miatt is keményen éreztetik velem. Ha őszinte akarok lenni magammal szemben és a szaktársaimmal szemben egyaránt, be kell látnom, van némi alapja. Gondolok itt a női fizikum jóval kissebb mivoltára a férfiakéhoz képest, amit egyébb technikai megoldásokkal kilehet küszöbölni,de ezt a férfi kollégák többsége nem hiszi el,(nagyüzemi egységek). Valamint a szaktudás elsajátítására szinte lehetőséget sem adó oktatási rendszerre. Utóbbinál nem is annyira az elméletet okolom, hanem a gyakorlatot. Az iskolai gyakorlati órák alatt még a tétel szerinti ételsor egyszeri lefőzésére sem kerülhet sor,(még véletlenül sem az oktatási intézmények tanárait, szakoktatóit akarom bántani,bírálni, van elég bajuk szegényeknek, hanem az egész rendszert!!) a gyakorlati helyekről meg nem is beszélve. Mivel a munkáltató nincs abba a helyzetbe, hogy a későbbiekben igény tartson a tanuló munkájára, ugyan miért tanítaná meg a szakmára? Ha máshol fogja a munkáját végezni miért engedne betekintést üzlet politikájába, anyagbeszerzési, fedolgozási és egyéb mehanizmusokba? Azért, hogy a későbbiekben esetleg a konkurenciánál kamatoztassa? Az ingyen munkás szerepkörét kimeríti a tanulónak és ezzel az ügy le van zárva.A szakmai hozzá nem értésről nem is beszélve, hisz legtöbb esetben a vállalkozó csak a tőkéjével képviselteti magát a saját egységében. Van ahol a takarításon, mosogatáson és jó esetben a zöldség pucoláson kívül semmit nem endednek a tanulónak. Gyakorlati idejének 90%-át a konyhán kívül az előkészítőkben tölti. Szeretném itt kihangsúlyozni minden tiszteletem az igen ritka kivételnek! Sok múlik a szaktársakon!!!! Saját esetemből kiindulva, az én gyakorlati helyemen olyan főszakáccsal áldott meg az ég, aki nem csak tudta a szakmát, de lelkesen és nagy odafigyeléssel igyekezett átadni azt. Sajnos két hónap múlva családi okokból távozni volt kénytelen. Helyére olyan szakács került aki már az első napon kijelentette, a mai diákokból és a nőkből sosem lesz szakács!!! Nem is engedett a konyhába, csak ha elúszott! Akkor valamien csoda folytán úgy ítélte meg, hogy alkalmas vagyok kihúzni a bajból..... Persze a munkáltatóm büszke volt magára, amikor négyesre végeztem mindenből. Ez az eredmény köszönhető volt annak, hogy mindíg is imádtam főzni(nem is értem miért nem ezt a szakmát választottam annó)? Valamint korábbi munkáim és tanulmányaimból kifolyólag rendelkeztem gazdasági, vállalkozói és egyéb ismeretekkel.

Egyben megragadom az alkalmat és mindenkinek üzenem a szakmát nem csak tanulni, de ellesni és önképzés során elsajátítani is lehet, bár meglehetősen keserves! Ennek a hozzáállásomnak köszönhetően tudok amennyit tudok, és teszem a dolgom, ha haggyák. De egyedül nem könyű és mindenhol ellenállásokba ütközöm.A diákok végig annál a munkáltatónál tanulnak ahol elkezdték. Régen volt rá mód és lehetőség, hogy az egységek, ha nem is minden szintjét, de többet is bejárják (legalább nagyüzem és kisvendéglő esetleg szállodák). Ha ma felszabadul egy diák, a fent leírt problémákon kívül az első amivel szembesülnie kell, ha elakar helyezkedni, hogy elutasítják gyakorlat hiánya miatt. Ha étterembe vett részt a gyakorlati oktatásba akkor bajba van(ez csak az én tapasztalatom). Ha nagyüzemibe, akkor oda esetleg felveszik gyakorlat nélkül is, mert minimál bérért a munkáltató nem kap szakácsot. Ha viszont ezt elvállalja és nem dolgozik tovább a lehetőségein nem nagyon lesz választása, hogy másba is bele kóstoljon, mert aki nagyüzemi konyhás abból nem nézik ki, hogy megállja a helyét az A'la carte-ban. Én személy szerint egy éve végeztem,szerencsés voltam mert dolgoztam nagyüzemi konyhán, hotelbe és vendéglőbe is, hogy tapasztaljak amit csak lehet. Hát volt benne jó is meg rossz is mint mindenben általában. Szakmai részről sokat kaptam, mint ahogyan munkáltatói etikátlanságból is, PL.: alul fizetésből, ki nem fizetésből, Kizárólagos kiskönyvvel való foglalkoztatásból, be nem ragasztásból, valamint olyan elvárásokból, hogy minősíthetetlen ételeket szolgáljunk fel és én ebbe nem vettem részt. Így aztán azon kaptam magam, hogy vándor madár lett belőlem. Ráadásul a legrosszabbkor, és vagy három hónapja a válság miatt elhelyezkedni sem tudok. Miért? Egyszerűen nincs betöltetlen állás. Boldog voltam, hogy az átképzés során lehetőséget kaptam egy igen csodálatos és nehéz szakma részbeni elsajátítására, de ahogy közelebb kerültem hozzá, nagyon megkeseredtem, hogy eddíg alacsonyodott.Azzal a kevéske rálátással amivel rendelkezem,úgy vélem a probléma rendkívül összetett, és esélyét sem látom a kilábalásnak, míg nem lesz szakmai összefogás, csak egymásra mutogatás." -(segítséget úgy nyújthatsz, hogy ejtesz egy-pár sort ide, kontaktinfót el ne felejtsd!)

...

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister