MIT KÍVÁN A MAGYAR NEMZET?

március 13, 2009

Tisztelettel kérem a szakács urakat, hogy ne akarjuk "újra felfedezni a spanyolviaszt", aminek a következménye magyar konyhánk, gasztronómiánk elferdítése. Ne akarjunk korszakalkotóak lenni, ne akarjunk mások, eröltetetten különlegesek lenni, csak fözzünk egyszerűen jól.

Cseh Matyi-féle szedett-vedett stílust most és mindörökre dobjuk a kútba. Ne engedjük magunkat megfertőzni a helytelen irányzattal, ez nem az előrehaladás, ez nem a jövő! Keményítővel sűrített galuska, külföldön bemutatva? Száraz csirkemell paprikáscsirkének? ....feje tetejére állt a Világ!

A feljelentésel fenyegető étteremtulajdonosok is gondolkozzanak el azon, hogy mi lenne ha ez a főzési szemlélet úgy elterjedne, hogy Budapesten nem lehetne egy tisztességes paprikás ételt kapni... Megcsappanna a forgalmuk, hiszen sokan a külföldiek közül is azért mennek oda. Sőt, a következő az talán lesz, hogy jön Segal Viktor és kitalálja a nitrogénbe mártott túrósgombócot, rétest, palacsintát, kürtöskalácsot? A nitrogénezett szegedi halászlé hogyan hangzik? Kell ez nekünk? Kell ez a hazánkba látogató túristának? Lehet hogy nem minden, országunkban elterjedt étel a miénk (Molnár B Tamás), de mi ezeken az ételeken nevelkedtünk, szüleink, nagyszüleink is ezt ették, talán még Te is. Ha csak a védettség okán is, de legalább ezért őrizzük meg az eredeti recepturákat! Ha így haladunk, megszünik országunk jellegzetes gasztronómiája. Gondoljunk akár más Hungaricumokra: ott vannak a magyar szalámik, a kolbászok, a boraink, a pálinkánk. Milyen volt a magyar vodka, a magyar whisky, hogy izlene az édes Téliszalámi, a mézes Kadarka? Még egyszer, ez nem az az irány ami nekünk kell! Ez nem az az út, amin haladnunk kell, ez nem más mint egy zsákutca. Legyen inkább behajtani tilos!

Magyar alapanyagok, éttermek az USA-ban

Magyar zöldpaprikát árul egy-kis öreg a santa monicai termelő piacon. Jó híre van mert mindig friss és klassz az íze, lecsónak is sokan viszik. Ilyen minőség New York-ban is kapható, például a lengyeleknél Queens-ben. Ezekben a lengyel boltokban is rengeteg a magyar nyersanyag.

Los Angeles-ben (West Hollywood) egymást érik az orosz boltok, a kínálat több mint kielégítő. Hátul a hentes tölti a kolbászt, hurkát, van abált (cigány) szalonna is, túristaszalámi, téliszalámi, be kell vallani, ha kivagy éhezve a magyaros ízekre akkor ezek a füstölt hentesárúk verhetetlenek!
Ahol Orosz van, ott van lengyel hentes, ahol lengyel hentes van, ott pedig van töpörtyű, párizsi, trappista, friss tejföl, túró, házi vaj, siólé, házi fűszerpaprika, konzervek pl. cseresznyebefőtt gyümölcslevesnek (jobb friss gyümölcsből, de ha nincs tökéletes az is), túrórudi, házi friss sóskifli, egri bikavér, tokaji, szekszárdi, badacsonyi borok....szinte minden.

A Venice (California) piacon van egy arizonai fickó akinek a felesége magyar. Házi csipős kolbászt árul kenyér között, párolt hagymával, mustárral. Olyan az íze, hogy soha jobbat! Alap magyar nyersanyagok Floridában is kaphatók, barangolva az USA-ban majdnem minden piacon fellelhető valami ami az országunkhoz köthető.

Több magyar étterem is volt Manhattan-ben, Mokka maradt meg az utóbbi időkig, de évekkel ezelőtt az is megszünt. Az étlapját a közelben lévő Frankie vette át, kis idő múlva az is megszünt. Jelenleg is működik egy olasz-magyar étterem az 53.utcában, Catarina a neve (316 E 53rd ) ez az a hely ahol sajnálják a kenyeret, de a kaja szuper és mindenki boldogan emlegeti. A 85. utcánál van egy magyar kávézó, nagyon finom magyar sütiket készít magyar cukrász, ahol vannak magyaros készételek is. Ezekbe egy mexicoi próbál lelket lehelni a mélyfagyasztás után. Az ételek nem helyben készülnek és nagyon drága. Van egy hentes a Second Ave és a 81 utca sarkán, ahol műanyag dobozba árulnak magyaros ételeket, otthoni fogyasztásra.
A Mokka volt kimagasló New Yorkban, de sajnos megszünt. Tehát jelenleg a Catarina működő magyar éttermünk New York-ban. Los Angeles-ben a Duna Csárda, San Francisco-ban a Bistro E Europe, Illinois államban (Arlington Heights) a Paprikash. Tudtommal ennyi, de meglehet van sokkal több!

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister