Meddig lehet még, MBT?

november 11, 2009

Unger Károly 2001: "Azok, akik sikkből vagy divatból a magyar kulináris művészetet minden szakmai megalapozottság nélkül támadják, értékeit lejáratják, olyan hamis optikán keresztül szemlélődnek, amelyen át a Halászbástya egyszerű horgásztanyának látszódhat, s talán Munkácsy sem egyéb, mint holmi botcsinálta giccsfestő."


Meddig lehet még?


Beköszöntött a csillagászati ősz – hullnak a levelek, nem csak a fákról, bokrokról. Ezt a másik fajta levélhullást azonban nem az Anyatermészet színesíti, hanem pár emberke felgerjedt indulata. Hogy azt mi gerjesztheti valójában – ezen tűnődöm.
Aztán ezek formája meg az úgynevezett nyílt levél ugyan, de ez a nyíltság most nem igazán válik a feladók becsületére – itt fordul a tartalom ellen a forma: a tisztesség most nem ezt kívánná, a szólás szabadságjoga nem lehet támadófegyver.
Tisztesség?  Ez a szó ma már puszta pajzs csupán. A valódi gondolataikat leplezni kívánók bújnak legtöbbször e mögé, ha nem is takarhatja el őket teljesen: itt-ott kilátszik azért a szándék. Ahogy annak idején mondták: „Ornátust öltött az ördög, és a farkával harangozik a misére”.
Vannak azonban, akik nem látnak még át a „harangozókon”. Ezek száma azonban az idő múlásával bizony (és hál’Istennek) egyre csökken.
Az „oszd meg és uralkodj” latin mondás (amit köztudomásúan a Habsburgok vitték nagy sikerre nálunk), bizony nem magyar találmány. De magyar szakácsok ellen igen jól használható.
Ha már a politikusoknak sikerült annak idején kettétépni az országot, nekünk miért kell beállnunk mögéjük? Kinek az érdeke kívánhatja ezt?

Kár, és felesleges az MGE képviselői által, a politikai paletta egyik színéhez kötődő sajtóorgánumokban és hasonló internetes oldalakon többször is hangoztatott „gasztrokádárizmus”, a “Hazafias Népfront”, az „aszpikhuszárság”, és a „posztkommunista tekintélyurak” kitételekkel hangulatot kelteni, és a másik oldalra utasítani a velük szakmailag egyet nem értőket. Szakmailag – ismétlem a szót.
Valakik nálunk (viszonylag nemrég) elkezdték ezt a kiszorítósdit, s látható, mivé lett mára az egész magyar szakács-szakma hangulata. Pusztán politikai hovatartozás, vagy akár szakmai elhivatottság nem indukálhat ilyen méretű szembefordulást, egy saját „szekértábor” kialakítását a többiek ellen. Mindennek – nagy valószínűséggel – vélt, vagy valós anyagi haszon lehet a mozgatórugója. Leírom, miért gondolom ezt, vagy inkább: miért és kik gondoltatják velem így.

Nem tartozom az egymással hadakozók közül egyik oldalhoz sem, kenyeremet nem tőlük kapom, így csaholnom sem kell gazdám parancsszavára: a magam ura vagyok. Ha élek tehát a szólás szabadságával – elismerem, néha csípősebben a kelleténél – azt őszintén teszem. Az őszinteség azonban nem tetsző portéka azok szemében, akik – tán jó pénz reményében – igyekeznek elfelejteni azt. Nem riadnak vissza tőle, hogy mások szavát elhallgattassák, miután a saját lelkiismeretükét oly jól sikerült.

Annak, aki esetleg nem hinné, hogy ez nem az én képzelgésem, hanem komoly valóság, egy nekem címzett ilyen irányú figyelmeztetést hadd idézzek:
"Ha sokáig hergelem magam, bérelek egy chartert, lemegyek hozzád a bandával és "átalakítjuk" bó'todat. Én nem szarozok bírósággal... Az anyád se fog ráismerni a hulládra... Ha megtalálják..."
Ha korábban netán úgy gondoltam, tovább már nem fokozható e dolog – ezek után belátom: tévedtem.
Van persze egy ilyen közmondás is: „Az kiabál, akinek a háza ég”.
Az, akinek igaza van, nem így üzen, a becsületes ember nem fenyeget, a tisztességes nem fél, mert nincs neki mitől.

Te kitől félsz Tamás? Mitől félsz? Vagy, ha a cimboráid írták ezt nekem – mit tudhatnak rólad, mitől féltenek?
Esetleg már te is feltetted magadnak a kérdést: meddig lehet még?

A Magyar Gasztró-Maffiáról itt olvashatsz: http://gasztromaffia.blogspot.com/

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister