Bécsi virsli recept

június 03, 2010

Ennek a kolbászárúnak ugyanaz a sorsa, mint a párizsinak (Pariser) az előbbit Bécsben nem akarják elismerni, mert ott frankfurtira van keresztelve (pl. a Rathauskellerben), viszont éppúgy a párizsit sem ismerik a francia charcutière-k.
Ezt a két kolbászárút ilyenformán jogosan nevezhetjük budapesti különlegességnek mert az bizonyos, hogy jobb a Budapesten készült virsli, mint a Bécsben gyártott Frankfurter. Egy 1929-es újság tudósít két elsőrangú kolbászgyárnak (nevük sajnos nem derül ki), közkézen egyáltalán nem forgó receptjéről. A "prád" legfontosabb szerepéről van szó, ami nélkül nincs jó kolbászárú töltelék, tehát a prád játsza a lényegbeli szerepet. Ha jó a prád, akkor könnyűszerrel készül a párizsi, krinolin, szafaládé, augsburgi, vadászkolbász és a krakkói stb.stb.

A legfonotosabb amit itt is hangsúlyozni kell -mint minden ilyen kincsnek számító receptnél, hogy pontosan tartsuk be és az alapanyagot a recept szerint jól kidolgozzuk, mert előfordul, hogy a húspépet, illetve a prádot félóránál tovább is kell verni, dagasztani, míg szinte cseppfolyóssá, hólyagossá válik. A fűszerekkel sem szabad takarékoskodni, hívja fel a figyelmet ez a spéci 81 éves "Új Idők". )Ez sem rossz:
"Hogy csak egy példát említsünk, a téliszalámi készítésénél sem szabad a nádcukrot (Rohrzucker) elsikkasztani. Hazánkban ugyan nem igen ismerik ezt a barnaszínű, kellemes ízű anyagot, de annál inkább használják Németországban, ahol ezt a koloniális szörpöt, nádcukor melászt, méz gyanánt kenyérre kenve fogyasztják el."

I./ Végy 4 kiló meleg marhahúst (sajnos nem részletezi a marha melyik részéből), jó finomra a húsdarálón teljesen péppé őröljük, ekkor beletesszük egy keverésre megfelelő edénybe, hozzáadunk háromnegyed liter langyos vízet és dkg. konzervsót. Ezt a masszát alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk, 24 órát hűvös helyen pihentetjük.
Másnap a pépet 1 kiló darált nem túl zsíros sertéshússal (ismét nem említi milyen húsrészből), illően borsozva újból jól összegyúrjuk és sózott juhbélbe töltjük, meleg füstön hirtelen átfüstöljük és forró vízben átpároljuk.

II./ Prádhoz, vagyis a "préparált" húspéphez adjunk 10 százalék igen finomra darált, péppé őrölt sovány sertéshúst, sózzuk meg egy keveset, adjunk bele őrölt fekete borsot (enyhén csípős legyen) és 12 százalék vízzel dolgozzuk erőteljesen hólyagos masszává. Ez a húspépdagasztás úgy történik, hogy folytonosan megszakítás nélkül, állandóan verve, magasra húzzuk fel a húspépet az edényből és erőteljesen verjük vissza, amíg a massza hólyagossá válik. Ha szilár, vagyis tömör volna, akkor vízet kell még hozzá vegyíteni. Méz sűrűségű, folyadékszerű masszának kell lennie.
Ha készen vagyunk ezzel a nehéz munkával, langyos vízben jól kimosott, sózott juhbélbe töltjük, de ne túl tömören, inkább középkeményre. A füstölés a lángtól másfél méternyi távolságból, gyors tempóban történik. Ha a virsli kellő színárnyalatot kapott, akkor fabödönbe öntjük, melybe előzőleg 90 Celsius-os vízet öntöttünk és vastag ruhákkal jól betakarva 30 percet pároljuk és párokra szétvagdaljuk.


Megjegyzés küldése

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister