2010 Budai "Gourmet" sok panasz, esti pofozkodás

május 11, 2010

A "Kilátástalan fesztivál" címet vagy a "Tisztelt Olvasók! A JELSZÓ: "BŰVÖS 13""-ot is elbírná ez a post.

Csütörtökön ebédre értünk a Várba, kevesen voltak, a belső udvart kicsit nehezen találták a látogatók. Később hallom, hogy a nappali lézengést este sem váltotta fel tumultus. Talán a bizonytalan időjárás...... Spanyolosat ettünk, az Aréna Cateringnél nem találtuk azt a finom sült kolbászt ami tavaly nagyon-nagyon ízlett.

Vajon hány bőrt tudunk lenyúzni még erről a sous-vide technológiáról? Furfangos twist, az eladhatóság miatt a grillezett húsok sous-vide is egyben. A Gerbeaudban megrendezett Hagyomány és Evolúció verseny óta írtózóm a hazai sous-videtól. Egyszer tömeges lesz a megbetegedés.

Egykor még szívtam magamba a "foody" fesztiválokat, többek között jártam Kaliforniában, New Yorkban, Floridában, Brazilban. Ami ínyencnek volt hírdetve, az tényleg ínyenc volt. Az ember valahogy soha sem csalódott. Idén sokat csorbult a bizalmam a Budai Gourmetben.

Gyomorforgatónak tartom Molnár B Tamás reklám kampányát, ami miatt a köre monumentális durranást remélt. Aztán a fesztivál második napján, pénteken reggel gyorsan felnyomta a bűvösszakácsra a műanyag tányéros virslijét a "mennyország kapujával" és azóta dőlnek hozzá a panaszok. A ferde fotókkal, felér az egész egy megszokott Molnár féle rosszindulatú kritikával, pedig nem annak szánták. Haris György sem így gondolta és a vasárnap esti zárás körüli dulakodást is szeretné elfelejteni, szerintem.

"Gourmet virsli az, nem látod?"

Hiába nyerte meg kétszer is a vaktesztet, a virsli akkor is (csak) egy virsli marad, ebben az esetben egy műanyag tányérral, fröccsöntött kínai evőszeközzel tálalt egyszerű virsli. Még akkor is, ha a húst közvetlenük a vágás után dolgozzák fel, még akkor is, ha azt mondjuk a népnek, hogy ezt kell enni mert ez az ínyenc! Az embereknek valahogy nem jött át, még így sem: "Az ilyen virsli nem mindennapos Magyarországon."

A rakott krumpli a lángolt kolbásztól a krumplis tészta a lepirítástól vált "ínyenccé".

Az egyik kedvencem a deffenzív Tamástól (itt már nagyon reménytelen): "Mák Bisztróban a sajtos tésztától a tojásos nokedlin át a paprikás csirkéig sok mindent megtalálni olyan formában, mely a lényegre koncentrál." és az Eckartos sem rossz: "Eckart Witzigmann a háromcsillagos konyháján is mindig tartott belsőséget, aminek az volt a neve, hogy „java” (das Beste vom…”)."

Kezdünk bele bolondulni ezekbe a leckékbe, rá kéne végre döbbenni mi nem a németeknél, nem háromcsillagos étteremben vagyunk!

Újabb kritikák a MGE blogról:  
  • "mi sajnos beleválasztottunk, a mások által fent agyon dicsőített bográcsos pörkölt helyett mi konkrétan 'moslékot' kaptunk. Volt abban disznó füle, fóka orra, tehén tőgye, kis máj és zsír-zsír-zsír. Szín hús az konkrétan nem. Mindez 1200-ért műanyag tálban, és nem túl komoly adag. Hát szégyen arra a 'szakácsra' és vállalkozóra, aki ebből főzet!!"
  • "Lehetnek jól elkészített ételek, kiváló és nemes alapanyagok, lelkes szakácsok, de sáros sátor alatt,szakadozott nádfonatok mögött, mágnes táblára írt menü, a bográcsok körül szemét és üres üvegek, ködszerű füst, ami az egész udvaron ellehetetlenítette a borkóstolást, szerintem hitelteleníti az egyébként helyes célokat...."
Haris György jobban teszi szerintem, ha jövőre kisebb helyen állít sátrat.


Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister