Az éttermi konyhákon a rendszerváltás óta egyre rosszabb körülmények között dolgoznak a szakácsok...Simmer János szexuálisan zaklatja az étterem női dolgozóit.

május 16, 2010

Mikor számolhatunk be tisztességről, becsületről és szeretetről? Arra sokat kell várni... valaki, valakik nem végzik a dolgukat. Reményünk csak egy maradt, hogy egyszer Antalffy Gábor a KISOSZ ügyvezető elnöke (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége) válaszol a panaszként benyújtott leveleinkre. Az is lehet rossz ajtón kopogtattunk és Háber Tamást ( MVI) kellett volna megkeresnünk?

Az éttermi konyhákon a rendszerváltás óta egyre rosszabb körülmények között dolgoznak a szakácsok...félelmetes dolgok vannak. Lehet, hogy első látásra „csicsás” az étterem, mert XY pénzember beleölt 15X pénzt, a legtöbb konyha elavult, ósdi, antik berendezésekkel, felszerelésekkel, levegőtlen, szellőzetlen, rosszul megvilágított körülményekkel... sok helyen nincs kisegitő szemelyzet, a séf mosogat-takarít, megbecsülés és külön (extra) juttatás nélkül.
A magánkézben lévő éttermeket figyelembe véve, a szakácsok nagyobb része még mindig bejelentés nélkül, a többiek a minimál bér környékén bejelentve dolgoznak.
Ha az alkalmazottak minimálbérrel vannak bejelentve (vagy egyáltalán nem) és zsebből fizet a tulaj, akkor (minimálisan négy alkalmazottat figyelembe véve) havonta legalább 5-600 000,-Ft hasznot (ennek a nyersanyag költségét is) „el kell tüntetnie” a hatóságok és az esetleges ellenőrzés elől (több alkalmazottnál nyílván arányosan többet). És ennél is valószínű még jóval többet, hiszen ő még jobban akar élni!
A munkaügyi ellenőrök meddig hiszik el, hogy minimálbérért és csak napi 8 órát (több helyen csak napi 6 órát) dolgozik egy szakács és kap két hétvégén is szabadnapot egy hónapban? Vagy épp alkalmi munkás, hiszen legtöbb helyen csak úgy alkalmaznak ha a munkavállaló kiváltja a kiskönyvet, majd abba elvétve ragasztanak bélyeget.
A próbanapról annyit, hogy tudtunkkal Magyarországon egy napot sem dolgozhatsz bejelentés nélkül. A feladott hirdetések után van 20-30 (ha nem több) ember, aki kétségbeesett munkakeresése miatt bármilyen feltétellel vállalna munkát. A hirdető étteremnek pedig 20-30 napra van 1-1 plusz embere INGYEN.
Az Apostolok étterem (V.ker. Kígyó utca 4-6) hozzá nem értő, asszisztensből lett üzletvezetője azért kényszeríti utcára dolgozóit, mert a fizetésüket kérik, ami már 3 hónapja "késik". Az Ivacsi tó partján Haldorádó 67 éves tulajdonosa, Simmer János a milliói mellett unatkozik és kortól függetlenül szexuálisan zaklatja az étterem női dolgozóit. Wolf Rudolf a panírban úszó Kertész utcai Fészek étterem vezetőjéről is csak azt tudjuk elmondani, hogy nem fizeti ki beosztottjait.

Sajnos egyre rosszabbak a tapasztalatok, a maga nemében páratlan panaszos leveleket olvassuk együtt, az érintettek nyugodtan szégyeljék magukat:

„volt, hogy az udvaron bújkáltam órákig, amig az ellenőrök ott voltak, megalázó volt... de megtörtént, hogy rám telefonált a tulaj, ma ne menjek dolgozni, mert ellenőrök vannak...egy masik helyről azért telefonáltak, kesőbb menjek, szinten ellenőrzés miatt...a legtöbb étteremben „kiokítanak” mi a „mese”, ha ellenőrök jönnek, persze fő és állásvesztés terhe mellett...továbbá felmerül a nyugdíj kérdése, az egy külön állatfaj. Ez mind rendkívül megalázó volt számomra és kétségbeejtő is, két gyermeket kell ellátnom! Ha nem tetszik nem kell itt dolgozni -legtöbbszőr ez a jelmondat.”


„2007-ben A Híd Western Sörözőben (Ferenc Krt.17.) 8 hónap munka után derült ki, hogy nem fizettek utánunk semmit, még minimálbér után sem, pedig csináltunk szerződést és fizetés-lista is volt stb...minden kamu volt!”


"Tahiban a Kemencés csárdában, ahol Török István, az MNGSZ egyik elnökhelyettese volt az éttermi igazgató... fél évig anyám nevét sem kérdezték meg, eszük ágában sem volt bejelenteni!"


Read more...

Maca, az Inka szuperétel

Maca a Lepidium Meyenii növényből porított gyökér. Főként arról ismert, hogy támogatja az egészséges energia-szintet, mint egyfajta "Inka szuperétel", az Inkák több ezer éve használják. Pontosabban, az ősi Inka étrend fontos része volt, amikor épitették a Macchu Picchu-t. A mai napig az, maca por kedvenc árúcikke minden perui piacnak. Az Inkák még nem gondoltak erre akkoriban, de mi mindannyian tudjuk, hogy mai étrenden, nagyüzemi ételeken élve nehéz lenne felépíteni 2500 méter magasságban egy ilyen csodálatos várost. Maca, chlorella (zöld alga), hemp protein (kender fehérje) az emberi testnek és elmének olyan plusz tápértéket biztosít, amivel nagy dolgok érhetők el. Igaz metafora: Bármilyen magas hegyet próbálsz megmászni, a csúcsra érésben a helyes táplálkozás nagy segítségedre lehet.

Forró csokiba keverve ittük Cuzcoban, íze kicsit kesernyés, enyhébben mint a kávéé, olyan mint a pörkölt cikória gyökér. Ha korábban még nem próbáltad, vásárolj egy tasakkal az interneten (kétlem boltban kapható nyers 100% perui / organic) és keverj egy kávéskanállal a reggeli turmixodba. Enyhén kesernyés íze jól megy avokádóhoz, csokoládéhoz, banánhoz és eperhez. Elsőre egy kávéskanál elegendő, naponta szedd és egy héten belül megjelenik hatása. A szárított maca aktív összetevői körülbelül 60% szénhidrát (keményítő és cukor), 9% rost és 10% fehérje, értékes protein, magasabb a lipid zsírtartalma mint más gumós növénynek, kb. 2%. Ásványi anyag szempontjából maca meghaladja a burgonya és a sárgarépa értékét, nélkülözhetetlen vas, magnézium, kalcium, kálium és jód forrás....

A Lepidium Meyenii, a maca egy csoda növény! Fél kiló ára az interneten $50 körül mozog (Amazon vagy Wellness Resources). Majdnem nélkülözhetetlen lenne a Berry Green is ($30 www.berrygreen.net), de az egy másik post lesz, majd valamikor....


Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister