Monsanto


A közvélemény aggodalmát figyelmen kívül hagyva, az Európai Bizottság nemrégiben jóváhagyott géntechnológiával módosított növények termesztését (az első alkalommal), állítva, hogy a GM lobbi nyeresége többet jelent mint a nyilvánosság aggodalma. A polgárok 60%-a úgy érzi, több információra van szüksége, mielőtt olyan élelmiszereket termesztünk Európában, amelyek veszélyeztetik az egészségünket és a környezetet. (GMO-free news from Hungary)
Én már aláírtam a petíciót.... 1 millió polgár aláírásával tudják benyújtani a hivatalos, jogi kérelmet az Európai Bizottsághoz. Jelentkezzen ittGMO videó, amit mindenkinek látnia kell.

Monsanto 470 ezer dollárral járult hozzá a 2010-es amerikai félidős választáshoz és a sok Monsanto által támogatott jelölt a futamot meg is nyerte. De, ki (mi) is ez a Monsanto? Magyar ember számára valószínű még ismeretlen.

Monsanto az maga az ördög! Egy amerikai székhelyű (Missouri), mezőgazdasági biotechnológiára szakosodott, multinacionális vállalat, egy politikai hatalommal rendelkező vegyipari cég. Túl a tisztesség minden lehetséges határán, évtizedken keresztül, égbekiáltó és szélsőséges mértékben szennyezi a földet és lakóit.

A glifozát gyomírtónak "Roundup" és a genetikailag módosított (GE) vetőmagoknak világ vezető gyártója, forgalmazója. Monsanto biztosítja a világ GE vetőmag 90%-át. A Monsanto több alválalatot hozott létre, az egyik az Agracetus, kizárólagos gyártója "Roundup Ready" szója vetőmagnak. Egyértelmű a válasz az "egészséges-e a tofu?" kérdésre.
Szójabab tartalmaz olyan természetes vegyületeket, melyek utánozzák az ösztrogént, a női hormont. Tanulmányok kimutatták, hogy feltehetőleg ez a vegyi anyag emeli a veszélyét a női emlőráknak, befolyásolják a férfi agyi funkcióit és a csecsemők rejtett fejlődési zavarához vezet. Látogass vissza blogunkra, a következő alkalommal a szójáról írunk.

Az évek során bírósági itéletek sorát halmozta fel a cég, arcátlan manipulációi elfogadhatatlanok a civilizált társadalomra nézve. Ennek ellenére a Monsanto "élettudományi" vállalatnak nevezi magát. 2002 február 22-én Monsanto NYÁK elektronikai alkatrész gyárát bűnösnek találták, Anniston (Alabama) város mérgezéséért. Gondatlanságért, felelőtlenségért és az igazság elhallgatásáért kapott 700 millió dolláros itéletet. A mérgezés métékéről Monsanto tudott, évtizedekig titkolta, befolyásolta. Anniston város lakói vérében, az ezerszeresét találták a megengedett toxic méregnek. Egy bírósági tárgyalás során a Monsanto dokumentumok nyilvánosságra kerültek, amiben rögzítve volt, hogy a cég miként magyarázta a történteket: "Nem engedhetjük meg, hogy egy dollárt is veszítsünk az üzletünkből."

Monsanto gyártója és forgalmazója a szarvasmarha növekedési hormonnak, mégis, a káros vetőmag ágazata tette a céget ellentmondásossá, az alternatív globalizációs mozgalom és a környezetvédelmi aktivisták elsődleges célpontjává. 1999-ben, a cég vezetői elmondták (egy biotechnológiai konferencián), hogy a következő 10-20 évre olyan jövőt látnak maguk előtt, ahol a világ 100%-ban használ genetikailag módosított és szabadalmaztatott, kereskedelmi vetőmagot.

Monsanto több száz tonna szabadalmaztatott hibrid vetőmagot, GMO "Roundup Ready" magvat, műtrágyát és növényvédő szereket adományozott a földrengés sújtotta Haitinek. Ám ezt az ajánlatot Haiti mezőgazdasági minisztériuma elutasította. Egy 200 ezer fős nemzeti koalíció biztatta a Haiti gazdálkodókat, hogy égessenek el minden kiosztott Monsanto vetőmagot és felszólították a kormányt, hogy utasítsa el a további szállítmányokat. Júniusban 10 ezer földműves vonult utcára és jelképes mennyiségű hibrid kukorica vetőmagot égetett el Hinche város központi terén. Global Research az adományozásról így nyilatkozott: "új földrengés", "halálos ajándék". A kukorica vetőmag, amit Monsanto Haitinek adományozott a gombaölő Maxim XO-val volt kezelve, míg a Calypso paradicsommagot Tirammal. A gombaölő súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, kritikus veszteséget a termésben, a minőségben és a profitban. Tiram az egy erősen mérgező vegyi anyag, annyira veszélyes, hogy használatánál kötelező védőruhát viselnek a mezőgazdasági munkások.

Ahhoz, hogy a genetikailag módosított termékeik engedélyezve legyenek, Monsanto beszivárgott a politikai életbe, kormányzati tisztviselőket fizet le világszerte. Indonéziában kenőpénzt és megkérdőjelezhető kifizetéseket adott legalább 140 tisztviselőnek, a genetikailag módosított (GM) pamut elfogadásáért. 1998-ban, hat kanadai tudós tanúskodott a szenátus előtt, hogy rájuk is nyomást gyakoroltak a felettesei azzal, hogy a szarvasmarha növekedési hormont jóváhagyják. A dokumentumokat egy kormányzati hivatal lezárt iratszekrényéből ellopták, majd jött a Monsanto és felajánlott 2 millió dollár kenőpénzt azért, hogy hagyják jóvá a szert további vizsgálatok elvégzése nélkül.
Azt mondják, Monsanto saját emberei ülnek a legfontosabb kormányzati pozíciókba Indiában, Brazíliában, Európában és világszerte. Génmódosított vetőmagokat csempésztek Brazíliába és Paraguayba, mielőtt GMO-t jóváhagyta volna a kormány. Roberto Franco, Paraguay-helyettes mezőgazdasági minisztere, tapintatosan elismerte: "Engedélyeznünk kellett a GMO magvakat, mert már úgyis bejutottak a hazánkban, egy, mondjuk, szokatlan módon."
Monsanto aktív volt az öreg George Bush kormány idején is, titkos felvétel készült az elnökről, amint a Monsanto létesítményben segítséget kínál arra, hogy a Monsanto termékek átkerüljenek a kormányzati bürokrácián, "Call me. We're in the 'de-reg' business. Maybe we can help." -mondta Bush. Gyors GMO jóváhagyások történtek a Clinton-adminisztráció ideje allatt, Dan Glickman mezőgazdasági miniszter, azt mondta, "egy általános érzés volt a kormányon belül agrár-üzleti kérdésben, hogy ha nem állsz a biotechnológiai termékek, a GMO növények gyors jóváhagyása mellett, akkor te anti-tudomány és anti-fejlődés vagy!"

Manapság, az általános felfogás és hozzáállás a génmódosított élelmiszerek körül a következő: a technológia jó, és szinte erkölcstelen az ellenkezőjét támogatni, hiszen GMO fogja megoldani az emberi faj, a világ éhezését. Felháborodás volt a tengerentúli környezetvédelmi aktivisták honlapján azért, mert nemrég kiderült, Bill Gates milliárdokkal finanszírozza a GMO élelmiszert gyártó, biotechnológiai ipart.

Monsanto hírhedten ismert, a rendkívül mérgező gyomirtó termék az "Agent Orange" miatt, ami ezrek halálát és egészségügyi problémáit okozta az amerikai hadsereg növényirtó hadjáratában, 1961 és 1971 között. A vietnami háború alatt több mint 79 millió liter Agent Orange-t permeteztek szét. A vietnami kormány azt állítja, hogy 400 ezer polgár halt meg, vagy vált fogyatékossá és 500 ezer torzszülött gyermek születését okozta az Agent Orange.

Az óriás vetőmag-vállalkozások Monsanto, a Syngenta, Dupont és a Bayer mintegy 650 vetőmag szabadalmat tartanak kézben, amelynek többsége gyapot, kukorica és szója. A cég tulajdonában van közel 30% részesedése a világ összes biotechnológiai kutatásának és fejlesztésének.

Via Campesina, a világ legnagyobb gazda szövetsége, a családi-farm-alapú farmok támogatója a Monsantonak ezt írta: "Monsanto az önfenntartó mezőgazdaság legfőbb ellensége. Élelmiszer-szuverenitást minden nép számára!" Számos európai ország és Dél-Afrika sem követeli meg, hogy a GM összetevőket fel kelljen tüntetni az élelmiszerek csomagolásán. Magyarország, az egyik legnagyobb gabonát termelő régió lett az első  kelet-európai ország, aki betiltotta (2005) a GMO-növények és élelmiszerek termesztését. Törvényen kívül helyezte a telepítését a Monsanto által forgalmazott MON 810 kukorica vetőmagnak.

Az USA-ban, 2010-re, Monsanto genetikai módosítási program lefedi a szójabab 95%-át, a kukorica 80%-át. Terveik szerint a búzával is ugyanez fog történni. Ezek a százalékok sokkal magasabbak, ha figyelembe vesszük a növények természetes és nem szándékos porzását. Hallani "véletlenül" beporzott bio gazdaságokról is. Neil Harl, egy mezőgazdasági közgazdász (Iowa State University) szerint, a Monsanto immár szabadalmaztatta és kontorlálja vetőmagjai több mint 90%-át, "egy meghökkentő folyamat, aminek messze ható következményei lehetnek!" Mivel a vállalat rendszeresen felvásárolja a kisebb, önálló vetőmag előállító vállalatokat, a konkurencia harc egyre csökken, míg a szabadalmaztatott vetőmagok ára egyre tovább nő. Monsanto vetőmag piac monopóliumot folytat.

Miután egy mezőgazdasági termelő vállalja, hogy akár egyetlen Monsanto gént vagy vetőmagot is használ, lényegében egy könyörtelen szerződésbe van zárva, amiből logisztikailag nagyon nehéz kikerülni. Visszaváltani hagyományos vetőmagra rendkívül nehéz és költséges, így sok gazda tehetetlenné válik abban, hogy elkerülje a Monsanto ellenőrzést maga felett. A Monsanto szerződések tartalmaznak olyan kitételeket, hogy ha a vetőmag-vállalkozás tulajdonosa megváltozik, rendeltetés szerűen minden Monsanto vetőmagot meg kell semmisíteni. Így a Monsanto könnyedén felvásárolja a tönkrement kisebb vetőmag vállalkozásokat és megszünik minden versenytársi részvétel a pályázati eljárás során. Monsanto szilárdan kontolálja a teljes vetőmag és növénytermelést, ezért sok vetőmag és növény termelő úgy gondolja sarokba van szorítva. A legtöbbnek nincs más választása - a tönkremenést elkerülve, mint hogy továbbra is használja a Monsanto termékeket. Ha a DOJ (The U.S. Department of Justice) nem lép közbe és nem bilincseli meg Monsanto teljes irányítását, akkor nemsokára lehetséges lesz az, hogy egy biotechnológiai vállalat egyedül szabályozza a világ élelmiszer-ellátását.

Sajnos a Monsanto nem az egyetlen játékos ebben a GMO küzdelemben. És ahelyett, hogy a farmerek visszatérnének hagyományos GMO-mentes vetőmagra, néhányan a GMO magokat más cégtől szerzik be. Például a DuPont-tól, aminek a piaci részesedése nő a tőzsdén, míg a Monsanto most csökken.

Szerencsére a közvélemény kezd rádöbbeni az igazságra, a GMO veszélyeire és talán ez hozza majd azt, hogy az egész GMO iparág elsorvad, meghal. Mint a gyom és a kártevő a Monsanto termékeitől.

Üdvözöljük a kedves olvasót a globalizácíó, a multik és a GMO Monsanto világában!

Céljuk, a hatalom és az, hogy mihamarabb elpusztulj.

Kapcsolódó irodalom:

"If you put a label on genetically engineered food you might as well put a skull and crossbones on it."
Norman Braksick, president of Asgrow Seed Co., a subsidiary of Monsanto, quoted in the Kansas City Star, March 7, 1994

"Monsanto should not have to vouchsafe the safety of biotech food. Our interest is in selling as much of it as possible. Assuring its safety is the FDA's job."
Phil Angell, Monsanto's director of corporate communications, quoted in the New York Times, October 25, 1998

☮ 

Read more...

A betegségek fő okai:

1. A vakcinák (károk az agyban és az immunrendszerben)
2. Állat-alapú étrend
3. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, Splenda, stb.)
4. Ízfokozók (például MSG).
5. Transzzsírok vagy (részben) hidrogénezett olajok.

Egyéb egészségügyi veszélyek:
- Fogászati amalgám (50%-os higanytartalom)
- Fluorid (fogkrémben, ivóvízben)
- Alumínium (a vakcinák, a dezodorok, konyhai felszerelés)
- Nátrium-lauril-szulfát (fogkrém, sampon)
- A fényvédő krémek (alumínium tartalom)
- Biszfenol A vagy BPA (műanyag flakon stb.)
- Szója, vagy szója termékek (tej, liszt, tofu, stb.)
- Cukor (elnyomja az immunrendszert)
- Repce Olaj (számos étterem használja)
- Koleszterin-csökkentő gyógyszerek (sztatinok)
- Magas fruktóz kukorica szirup
- Genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek
- Számos élelmiszer-adalékanyagok (E-számok)
- Pszichotróp (SSRI) gyógyszerek
- Stimulant (ADHD) gyógyszerek
- Ftalátok (puha műanyag)
- Mobil és vezeték nélküli telefonok
- Szintetikus légfrissítők
- Teflon (konyhai felszerelésben)
- Mammográfiai vizsgálat
- WiFi sugárzás
- Mikrohullámú sütő
- Növényvédő szerek

Ezeket az információkat az orvosok általában figyelmen kívül hagyják, arra vannak képezve, hogy a tünetek "kezelésére" drága gyógyszert ajánljanak, ami sok mellékhatás okozója.

LA Events:

Project Camelot interjúja: Jane Burgermeister